FreshRecruitment
Tanja Cuppen in Raad van Commissarissen NHG
Tanja Cuppen treedt toe tot de Raad van Commissarissen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Tanja Cuppen treedt toe tot de Raad van Commissarissen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Nederlandse verzekeraars zetten weliswaar stappen op het gebied van van maatschappelijk verantwoord beleggen, maar er is nog veel werk te verzetten, blijkt uit een recent onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Koplopers zijn Achmea, ASR en VGZ; Allianz en Athora scoren (ver) onder de maat.
Toezichthouder DNB geeft aan dat het pensioenfondsen vrij staat andere doelen na te streven dan alleen rendement. Deze mening staat loodrecht op een aangenomen motie van VVD'er Aartsen, die pensioenfondsen oproept te stoppen met 'activistisch' beleggen.
In toenemende mate speelt duurzaamheid een grote rol in het beleggingsbeleid van verzekeraars. Dat stelt Florine Kits van Heijningen, projectmanager Sustainability & Responsible Investment bij de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). "Verzekeraars zetten grote stappen."
De belangrijkste uitdaging voor de verzekeringsbranche in de komende jaren zijn niet de risico's rondom niet de energietransitie, maar klimaatrisico's. Direct daarna worden cyberrisico's, vooral door intermediairs, als belangrijk issue voor de komende maanden.
Verduurzaming van de tuin kan schade door neerslag voorkomen. Centraal Beheer brengt onder de aandacht dat in meer dan de helft van de 342 Nederlandse gemeenten hiervoor subsidie beschikbaar is.
De duurzaamheidsregels die in hoog tempo op de verzekeringsbranche afkomen, zijn niet alleen maar een zure appel om doorheen te bijten. Ze zijn ook een kans voor verzekeraar en intermediair om zich een rol toe te eigenen. Arthur van den Hurk betrekt dit regelmatig in zijn rol als docent en bij zijn adviezen als bedrijfsjurist. AM sprak met hem over de kansen en mogelijkheden voor de verzekeraar en iedere professional die met hem samenwerkt.
De hoeveelheid natuurrampen en de economische schade als gevolg van de klimaatverandering hebben in 2023 een recordhoogte bereikt. Dat blijkt uit het 2024 Climate and catastrophe insight-rapport van Aon.
De overheid zou de ontwikkeling van een landelijk geldend uniform klimaatlabel voor woningen moeten stimuleren. De invoering daarvan voorkomt dat huizenkopers te veel betalen. Dat stelt Sophie Kraaijeveld, sector specialist Real Estate bij ING Sector Banking.
Verzekeraars hebben vorig jaar 95 miljard dollar moeten uitkeren als gevolg van schade door natuurrampen. Dat meldt herverzekeraar Munich Re op basis van een marktanalyse. Dat bedrag is lager dan de 125 miljard dollar in 2022, maar is nog altijd bovengemiddeld hoog. Met name zware stormen in Noord-Amerika en Europa leken volgens Munich Re "verwoestender dan ooit".