FreshRecruitment
Tijdens een gesprek met een jongen uit mijn buurt kwam ik erachter dat hij een Wajong-uitkering krijgt. Een uitkering vanuit de oude regeling (voor 2010). En dat ieder gesprek van hem met het UWV resulteert in "u valt onder de oude regeling, dus u hoeft nooit meer te werken". Terwijl de beste knaap echt wel zin heeft om wat te doen. Voor mij aanleiding om eens te kijken hoe dat zit.
De instroom in de WIA is de eerste acht maanden van 2021 met 11,4 procent toegenomen ten opzichte van de eerste acht maanden in 2020. Dit kwam deels door een stijging in het aantal WGA voorschotten. Zo'n 38 procent van alle toegekende WGA uitkeringen was een voorschot. In 2019 was dit 8,9 procent. Dit is te lezen in het UWV Kennisverslag 2021-8. UWV is deze voorschotten gaan toekennen om problemen in de uitvoering op te lossen. De voorschotten worden doorberekend aan werkgevers.
Het is zondagmiddag. Mijn vrouw en ik zitten aan de koffie en ik vraag haar (ze is HR-manager bij een grote werkgever): "Denk jij dat het bewustzijn van verzuim bij werkgevers groter is geworden door de coronacrisis?" Haar antwoord: "Ja, iedereen staat aan." Ze ziet mij fronsen. "Iedereen is er mee bezig: kan ik het krijgen? Hoe zit het met mijn naasten? Hoe gaat het mijn werk beïnvloeden?" Mijn frons is inmiddels weg.
Geen discussie over het klimaatakkoord. Ook niet of je een elektrische auto of dikke diesel moet kopen of leasen. Wel een aparte uitwerking bij de berekeningen van de gedifferentieerde WGA- en ZW-premie voor 2020. Het uitgangspunt van de wetgever bij de financiering van de Ziektewet en WIA is: de vervuiler betaalt. Echter wat zien we nu? De vervuiler betaalt minder in 2020. Goed om mee te nemen in uw advies om het WGA- en ZW-risico privaat of publiek te verzekeren.
De tijd begint te dringen. Dat is zeker. Voor verzekeraars, volmachten, inkomensadviseurs en arbodiensten. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft zijn zinnen gezet op de introductie per 1 januari. Echter, er moet nog veel gebeuren. En niet alles is in kannen en kruiken. Een onderbouwing.
Het zat er aan te komen. Verzekeraars hebben de premieverhogingen op de verzuimverzekering al aangekondigd (De Goudse, in de zomer) omdat het verzuim aan het stijgen is, aldus cijfers van het CBS over het eerste kwartaal van 2018, met daarin de griepgolf. De cijfers van het tweede kwartaal zijn geruststellender, maar toch. Momenteel komen de premieverhogingen los. En iedereen die werkt met serviceproviders of mantelcontracten weet hier van. Zo is, bijvoorbeeld, een mantel in de medische sector verhoogd met 32% overall.
Hè hè, het was even wachten. Het regeerakkoord is gepresenteerd. Wat zijn de belangrijke zaken op het gebied van het arbeidsongeschiktheidsrisico voor de mkb-werkgever?
De stofwolken dwarrelen neer. En het resultaat van alle activiteiten rond ZW en WGA zullen dan bekend gemaakt worden. Maar het lijkt erop dat u een groot deel van WGA hebt laten terugkeren naar UWV. Is dit erg? Zijn er andere advieskansen?
Bijna half juni. In mijn <a href="http://amweb.nl/schade-724356/stilte-voor-de-wga-storm" target="_blank">vorige column</a> schreef ik 'bijna half april'. De vogels fluiten nog steeds om 6 uur en maken mij wakker. Ook de eendjes kwaken er lustig op los. Om over de hitsige duiven maar te zwijgen.
Het is bijna half april. Maart heeft zijn staart al geroerd, om 6 uur 's ochtends maken de vogels mij wakker met hun vrolijke gefluit. Het voorjaar breekt aan. Bijna zomer. Lekker op vakantie? Veel collega's binnen ons vakgebied zullen daar geen tijd voor hebben. De vogels fluiten wel, maar verzekeraars zijn stil en slapen hun WGA-roes van de afgelopen jaren nog even uit. Intussen ligt de nieuwe WGA- en ZW-financiering als een bom onder de (hybride?) markt.