De potentie van blockchain

De potentie van blockchain

Blockchain is vooral bekend door cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Constantijn van Oranje, Special Envoy van StartupDelta, en blockchainpionier Rutger van Zuidam geloven echter dat de technologie de fundamenten onder onze maatschappij en economie ingrijpend kan veranderen. Mits op de juiste manier ingezet. Zij spraken hier samen over tijdens het Chubb Benelux Risk Forum 2018, Chubb's jaarlijkse evenement voor risk & insurance managers in de Benelux.

Blockchain is volgens Rutger van Zuidam zonder twijfel een technologische vooruitgang. Maar het roept vooral een belangrijke vraag op: hoe organiseren we vertrouwen in onze maatschappij? “Nu doen we dat via allerlei organisaties en instellingen, zoals het kadaster en de notaris. Blockchain maakt het mogelijk om bewijs te registreren en communiceren zonder dat dit soort instituties nodig zijn. Het bewijs zit niet langer weggestopt in een database, maar is beschikbaar in een netwerk waarin gezamenlijk vertrouwen werd gecreëerd,” aldus Van Zuidam.

Van digitalisering naar decentralisatie

“De komst van internet luidde de digitalisering van onze maatschappij in. Maar deze bleef nog erg centraal georganiseerd: dat laten sterk gecentraliseerde platformen zoals Uber en Facebook wel zien. Blockchain is het begin van een nieuwe fase: decentralisering. Het zorgt voor nieuwe bedrijfsmodellen, zoals dat van InsurePal (tegenwoordig VouchForMe). Hierbij kunnen aanbevelingen van vrienden en familie de verzekeringspremie van de verzekerde verlagen. Blockchain is ook geschikt voor toepassing in de supply chain. Bijvoorbeeld om de authenticiteit van een medicijn te bewijzen en het helemaal tot bij de consument te volgen.

Blockchain kan ons meer vertrouwen in het internet geven, omdat het niet uitgaat van instituties, maar van het netwerk zelf. ”

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij StartupDelta, dat van Nederland het beste ecosysteem voor startups en innovatie in Europa wil maken. Volgens hem zitten we nog steeds “in de fase waarin iedereen goede sier wil maken met startups: het is innovatietheater. Maar de toekomst van een organisatie zal worden bepaald door de mate waarin het nieuwe technologieën écht omarmt.”

Ook Constantijn is het ermee eens dat blockchain een golf van nieuwe bedrijfsmodellen kan veroorzaken: “Blockchain kan ons meer vertrouwen in het internet geven, omdat het niet uitgaat van instituties, maar van het netwerk zelf. Er bestaat wel een risico dat grote ondernemingen diensten op blockchaintechnologie zullen ontwikkelen die juist de decentrale kracht van de blockchain teniet doen. Blockchain is slechts het technische deel van het antwoord. Het is juist de volledig nieuwe manier om vertrouwen te organiseren die onze maatschappij het meest ten goede zal komen.”

Een overvloed aan vertrouwen?

De potentie van blockchain is groot. In een gedecentraliseerde wereld waarin de gebruiker volledige autonomie over zijn gegevens heeft, kan hij de touwtjes beter in handen houden, kunnen bestaande bedrijfsmodellen uitgedaagd en nieuwe modellen ontwikkeld worden.

Om dat potentieel goed te benutten, moeten we uitzoeken hoe wereldwijde vertrouwenssystemen in de 21e eeuw werken: vertrouwen is immers een cruciaal element in elk type samenwerking. Rutger van Zuidam besloot: “Blockchain laat nu al zien hoe de manier waarop we wereldwijd, peer-to-peer, met elkaar samenwerken kan veranderen. We hebben nu een internationale en open infrastructuur die elk type digitaal bewijs direct, op een beveiligde manier kan registreren en communiceren. Het internet heeft tot een overvloed aan informatie geleid. Kunnen we het ook gebruiken om een overvloed aan vertrouwen te genereren?”

Op 28 maart 2019 organiseert Chubb de negende editie van haar jaarlijkse Benelux Risk Forum. Dit jaar spreekt Sean Ringsted, Chief Digital Officer, over de impact van digitale transformatie op risk management en verzekeren. Risk en insurance managers kunnen zich via deze link inschrijven.

Dit is een partnerbijdrage van Chubb. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Chubb.

Zomercarnaval ging dankzij de Vereende toch door

Zomercarnaval ging dankzij de Vereende toch door

Het Zomercarnaval van Rotterdam brengt elk jaar honderdduizenden mensen op de been. Het feest is inmiddels door Unesco erkend als immaterieel erfgoed. Dit soort grote evenementen zijn echter steeds moeilijker verzekerbaar. Voor de editie 2024 van 'de grootste Caribbean streetparty van Nederland' heeft de Vereende haar vangnetrol ingezet.

Schade bij fatbike-ongeval? Zóveel kan het je kosten

Schade bij fatbike-ongeval? Zóveel kan het je kosten

In de media is de laatste tijd veel aandacht voor ongevallen met (opgevoerde) fatbikes, vaak veroorzaakt door jonge bestuurders, wat helaas tot veel leed leidt. Naast lichamelijk letsel kunnen deze ongevallen ook grote financiële gevolgen hebben voor de veroorzakers, zeker wanneer er geen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is afgesloten. Om een beeld te geven van de mogelijke kosten van een ongeval met een fatbike of andere elektrische fiets, bespreken we hieronder vier fictieve casussen.

Porsche botst op lantaarnpaal: verzekering wijst schadeclaim af

Porsche botst op lantaarnpaal: verzekering wijst schadeclaim af

In de nacht van 21 op 22 oktober 2021 gebeurde er een opmerkelijk incident. Meneer X had een eenzijdig ongeval met zijn auto, een Porsche, toen hij de oprit van de snelweg opreed. Zijn auto botste tegen een lantaarnpaal, die vervolgens onder de auto terechtkwam. Met de hulp van twee vrachtwagenchauffeurs werd de lantaarnpaal onder de auto vandaan gehaald en langs de kant van de weg gelegd. Daarna reed meneer X in de verkeerde richting terug en parkeerde zijn auto bij het restaurant waar hij eerder die avond was geweest.

Zorginstelling Centrum Stepping Stone verzekert ex-gedetineerden via de Vereende

Zorginstelling Centrum Stepping Stone verzekert ex-gedetineerden via de Vereende

Centrum Stepping Stone zocht en vond een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor een specifieke groep van haar cliënten: ex-gedetineerden die tijdelijk in de zorginstelling wonen. "Goed beschouwd is dit risico prima te verzekeren."