In 2019 stond je voor het eerst in de lijst AM top 75 powervrouwen. Een eer? Of juist een noodzakelijk kwaad dat het nodig is om de aandacht te vestigen op vrouwen in de financiële dienstverlening?
“Allereerst vind ik het een enorme eer en supercool dat ik in de lijst sta. Een lijst waarin ik word omringd door vrouwelijke kanjers in de financiële dienstverlening. Daarnaast denk ik dat het helpt in de bewustwording dat het aantal vrouwen op topposities nog altijd dun gezaaid is, maar dat ze er wel zijn. De lijst bevordert de zichtbaarheid en is ook een voorbeeld voor het potentieel. Als ik zie hoeveel aankomend vrouwelijk talent er alleen al in ons bedrijf op leidinggevende posities zit, dan is het zeer waarschijnlijk dat de groei van het aantal vrouwen nog verder doorzet.”
In de financiële dienstverlening is de vrouwelijke invloed lang niet overal voelbaar. Jij bent zelf een uitzondering op de regel. Wat moet er veranderen om de sector aantrekkelijker te maken voor vrouwen?
“Ik denk niet dat het per se aan de sector ligt. Er zijn vrouwen genoeg in de verzekeringsbranche, maar de realiteit is dat ze in de top nauwelijks vertegenwoordigd zijn. Dat is in andere sectoren niet veel anders. Het is een lastig vraagstuk waarom er slechts een beperkt aantal vrouwen doorstromen naar de top, waarbij veel factoren een rol spelen. Het gaat onder andere om de balans tussen werk en privé. De meeste vrouwen willen ook nog een leven buiten het werk, ikzelf ook. Zelfvertrouwen speelt denk ik ook een rol, als je je onzekerheid overwint, kun je (vrijwel) alles bereiken wat je wilt.”
Is het de verantwoordelijkheid van topvrouwen om het diversiteitsvraagstuk in de eigen organisatie prioriteit te geven?
“Het is wat mij betreft de verantwoordelijkheid van alle leidinggevenden in een organisatie om het diversiteitsvraagstuk in de organisatie prioriteit te geven, niet alleen van de topvrouwen in een organisatie. Bij de werving & selectie en in je promotiebeleid kun je het verschil maken op het gebied van diversiteit. Als bestuurder is het mijn verantwoordelijkheid oog te hebben voor diversiteit in de organisatie en voorwaarden te scheppen om diversiteit te bevorderen, waaronder flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden en dergelijke. Onderdeel hiervan is ook om het belang van diversiteit te benadrukken. Een grote verscheidenheid aan levenswijzen, overtuigingen, vaardigheden en talenten is een meerwaarde voor elke organisatie.”
Wat is jouw advies aan jonge vrouwen die de ambitie hebben om in de toekomst een toppositie te bekleden?
"Ik ben ervan overtuigd dat als je talent hebt dit vanzelf wel wordt gezien en beloond. Benut de kansen die op je pad komen. Zorg dat je bij een organisatie zit waar je goed jouw persoonlijke balans werk-privé kunt bewaken en waar je jezelf kunt zijn. Waar je het beste uit jezelf kunt halen en waar jij de meeste toegevoegde waarde kunt leveren. En zoals Barry Stevens zou zeggen: “Vooral doorgaan!”.
Welke vrouw (of man) is jouw voorbeeld als het gaat om het opbouwen van jouw carrière?
“Ik volg mijn eigen koers in mijn carrière en heb mij hierin nooit laten leiden door of willen spiegelen aan de carrières van anderen. Dat leidt alleen maar af, ieders pad is anders en dat is goed. Ik ben heel trots op waar ik nu sta in mijn carrière en ben dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen én heb gepakt. Als ik twee namen mag noemen die belangrijk zijn (geweest) in mijn carrière dan zijn dat André Koopman RA, voormalig partner bij Deloitte, en Peter van Geijtenbeek, al vijftien jaar ceo van Turien & Co. /Ansvar. Twee mannen (!) die mijn talent zagen en mij in mijn carrière hebben gestimuleerd het beste uit mijzelf te halen.”
Wat doe je als je níet aan het werk bent?
“Buiten mijn werk besteed ik graag tijd met mijn gezin, bestaande uit mijn man Werner en onze twee kinderen Hugo (11) en Frederique (8). Om ook een beetje fit te blijven loop ik hard, wandel ik graag en doe ik aan power yoga. Daarnaast ben ik gek op monsterverkopen (dat fenomeen is denk ik vooral bekend bij de vrouwen onder ons), vakanties, netflixen, lekker uit eten gaan en leuke dingen doen met vrienden.”
Netwerkevent AMvrouwen 5 maart bij DAS Amsterdam
Zorg dat je erbij bent!
AMvrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening én voor vrouwen die een toppositie nastreven.
Sprekers zijn dit jaar zijn onder anderen Lidwien Suur (Achmea), Hanneke Jukema (DAS), Tanja van der Lippe (Universiteit Utrecht) en Marry de Gaay Fortman (Houthoff Advocaten).
Vrouwen naar de top
Tanja is als hoogleraar Sociologie verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft uitgebreid gepubliceerd over arbeid en zorg van mannen en vrouwen, tijd en tijdsdruk in een vergelijkend perspectief en arbeidsmarktongelijkheden tussen mannen en vrouwen. Marry is als topadvocate verbonden aan Houthoff en was voorheen voorzitter van Topvrouwen.nl, een stichting die ijvert voor een snellere doorstroom van vrouwen naar de top van het bedrijfsleven. Lidwien is lid van de Raad van Bestuur van Achmea en Hanneke Jukema algemeen directeur van de DAS Holding.
Informatie en tickets
Mis dit event niet, de inschrijvingen stromen op dit moment binnen en de ruimte is beperkt! Meer informatie en tickets: Ga naar Vrouwen.amweb.nl