Tanja van der Lippe (Universiteit Utrecht): 'Met minder lookalikes kom je tot betere beslissingen'

Tanja van der Lippe (Universiteit Utrecht): 'Met minder lookalikes kom je tot betere beslissingen'

Vrouwen zijn communicatief vaardig en overleggen meer. Diversiteit in bedrijven en organisaties zorgt daarom niet alleen voor een gezondere sfeer maar ook voor betere beslissingen, zegt Tanja van der Lippe, hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht. Ze spreekt op 5 maart op AMvrouwen.

Van der Lippe (foto) richt zich met name op de sociologie van huishoudens en arbeidsrelaties. Ze pleit voor meer diversiteit in het bedrijfsleven, van de middenkaders tot de top, ook omdat dit zorgt voor een betere sfeer en cultuur op het werk. Ze spreekt op 5 maart op AMvrouwen.

Waarom lukt het maar niet om – vooral in de top – die diversiteit te realiseren?
“Dat heeft te maken met een oude sociologische wet: soort zoekt soort. En het zijn vooral mannen die bepalen wie de top van een bedrijf of organisatie instromen. Daardoor zie je  nog steeds vacatureteksten als ‘wij zoeken een man die…’.”

Als dat het probleem is, is het toch eenvoudig op te lossen: een goede communicatieafdeling weet daar wel mee om te gaan.
“Je moet niet alleen kijken naar je advertentieteksten, maar ook naar je organisatie. Het is veel meer dan alleen communicatie. Het gaat ook over de structuur en cultuur van de organisatie, en dat is meer dan alleen het veranderen van poppetjes. Dat betekent onder meer dat je rekening houdt met vergadertijden – vijf uur ’s middags is niet handig – en flexibel omgaat met leidinggevenden als een kind thuis ziek is. Als je dat faciliteert, laat een organisatie zien dat zij hun vrouwen in leidinggevende posities waardeert.”

Helpt het vrouwenquotum voor de raden van commissarissen voor  beursgenoteerde bedrijven hierbij?
“Dat is een extra ondersteuning, daar ben ik blij mee. Ik verwacht dat dit zal leiden tot rolmodellen. Zo kan er een sneeuwbaleffect naar niet-beursgenoteerde bedrijven ontstaan.”

Is dat niet discriminerend, een vrouwenquotum?
“Nee, met het plan wordt iets rechtgezet. Vrouwen hebben aantoonbaar minder goed toegang tot topposities op de arbeidsmarkt. Dat wordt nu gecorrigeerd.”

Vrouwen zijn communicatief vaardiger en overleggen meer. Ze zijn relationeel ingesteld, terwijl mannen autonoom zijn ingesteld.”

Wat zijn de verschillen tussen vrouwelijk en mannelijk leiderschap?
“Vrouwen zijn communicatief vaardiger en overleggen meer. Ze zijn relationeel ingesteld, terwijl mannen autonoom zijn ingesteld. Mannen  zijn van het ‘me first’, vrouwen van het ‘team first’. Mannen zijn ook hiërarchischer: doe je werk. Bij vrouwen gaat het meer om: hoé doe je je werk? Werken met divers samengestelde teams zorgt voor een betere sfeer op het werk en tot betere beslissingen. Met minder lookalikes heb je meer discussie, maar je komt uiteindelijk tot betere beslissingen.”

En ook tot betere financiële resultaten?
“Daar is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Maar het zou bijzonder zijn, want als dat waar zou zijn, zou het de afgelopen jaren slecht gesteld zijn geweest met de bedrijven. Meer winst is overigens ook niet het hoofddoel van meer vrouwen aan de top.”

Wat is je advies aan vrouwen die de top willen bereiken?
“Support is belangrijk. Neem een buddy. Zelf ben ik dat ook. Als hoogleraar ben ik gekoppeld aan een high potential uit het middenkader van de organisatie. Ik coach haar, dat werkt. Maar er is meer nodig, denk ook aan de thuissituatie en familievriendelijk beleid, zeker in de financiële sector.”

Netwerkevent AMvrouwen 5 maart bij DAS Amsterdam
Zorg dat je erbij bent!

AMvrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening én voor vrouwen die een toppositie nastreven.

Sprekers zijn dit jaar zijn onder anderen Lidwien Suur (Achmea), Hanneke Jukema (DAS), Tanja van der Lippe (Universiteit Utrecht) en Marry de Gaay Fortman (Houthoff Advocaten).

Vrouwen naar de top
Tanja is als hoogleraar Sociologie verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft uitgebreid gepubliceerd over arbeid en zorg van mannen en vrouwen, tijd en tijdsdruk in een vergelijkend perspectief en arbeidsmarktongelijkheden tussen mannen en vrouwen. Marry is als topadvocate verbonden aan Houthoff en was voorheen voorzitter van Topvrouwen.nl, een stichting die ijvert voor een snellere doorstroom van vrouwen naar de top van het bedrijfsleven. Lidwien is lid van de Raad van Bestuur van Achmea.

Informatie en tickets
Mis dit event niet, de inschrijvingen stromen op dit moment binnen en de ruimte is beperkt! Meer informatie en tickets: Ga naar Vrouwen.amweb.nl

WIFS publiceert de Top 50 Women in Sustainable Finance 2024

WIFS publiceert de Top 50 Women in Sustainable Finance 2024

WIFS heeft de Top 50 Women in Sustainable Finance 2024 bekendgemaakt. Op de lijst staan vrouwelijke leiders in Nederland die zich hardmaken voor duurzaamheid in de financiële sector. Om in aanmerking te komen voor een nominatie moeten zij aantoonbare zichtbaarheid en impact op dit onderwerp hebben.

Korteweg en Frishert nieuwe bestuursvoorzitter en vicevoorzitter WIFS

Korteweg en Frishert nieuwe bestuursvoorzitter en vicevoorzitter WIFS

Chantal Korteweg (ABN Amro) en Indra Frishert (Dazure) zijn benoemd tot de nieuwe bestuursvoorzitter en vicevoorzitter van WIFS Nederland.

Jason Jie ‘(links) en directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars, die het rapport van WIFS/Deloitte in ontvangst mocht nemen.

Onderzoek WIFS/Deloitte: meer vrouwen in bestuurskamers financiële sector

Steeds meer bestuurders in de financiële sector is vrouw. In een jaar tijd is hun aantal met 7 procent gestegen, blijkt uit een vandaag bij Athora in Amsterdam gepresenteerde Accelerate 50/50 rapport. De verzekeringssector loopt voorop; voor andere subsectoren geldt dat ze nog een flinke hobbel moeten nemen.

Lancering SER Dataverkenner. Foto: Dirk Hol

'Helft van de financiële bedrijven heeft nog geen enkele vrouw in de top'

De Sociaal-Economische Raad heeft onlangs de SER Dataverkenner gelanceerd. Nederlandse bedrijven bieden hierin inzicht in de man-vrouwverhouding, streefcijfers en plannen voor meer genderdiversiteit in de (sub)top. Inmiddels hebben ongeveer 2.700 bedrijven gerapporteerd. De financiële dienstverlening springt er gunstig uit. Toch heeft bijna de helft van de financiële bedrijven nog geen enkele vrouw in de top.