Vervroegd met pensioen? Geef deze vier tips

Vervroegd met pensioen? Geef deze vier tips

Overal lees je dat je in Nederland steeds langer moet doorwerken. Echter is eerder stoppen nog steeds een optie, alleen moet je daar wel op tijd mee beginnen en een goede voorbereiding hebben. De onderstaande tips kunnen de consument helpen, de belangrijkste tip aan hen is: kom zelf in actie. Evi van Lanschot biedt hier een stappenplan: wat kun jij jouw klant adviseren?

1. Start met het berekenen

Als je eerder met pensioen wil gaan, is het belangrijk om dit doel concreet te maken. Bepaal wanneer je wilt stoppen, hoeveel jaar je eerder stopt dan je pensioendatum, bereken hoeveel geld je nodig heb in de tussentijd om tot je pensioendatum te overbruggen.

En belangrijk:  neem een bedrag in je hoofd wat je in die maanden zou willen uitgeven. Nu heb je een bepaald doel waar je heen kan werken.

Begin zo snel mogelijk met het opbouwen van extra vermogen om zo eerder te kunnen stoppen”

2. Begin zo vroeg mogelijk

Het is een fijne bezigheid, dagdromen over eerder stoppen met werken. Het is echter van belang om zo snel mogelijk te beginnen met het opbouwen van extra vermogen om zo eerder te kunnen stoppen.

Hoe eerder je begint, hoe meer je ook hebt aan het rendement-op-rendementeffect. Sluis bonussen, salarisverhogingen en eventueel andere financiële meevallers direct door naar je beleggingsrekening.

Let op dat je wel een bedrag achter de hand hebt om eventueel financiële tegenvallers op korte termijn op te vangen.

3. Pas eventueel je plan tussendoor aan

Het kan zijn dat je plan om eerder te stoppen met werken tussendoor moeten worden aangepast. Dit doe je bijvoorbeeld als je inkomen gaat veranderen, wellicht hou je dan meer of juist minder over aan het einde van de maand. Ook kan het zo zijn dat je onverwachts een erfenis of je huis verkoopt ontvangt waardoor er ineens meer geld beschikbaar is dan waar je in je plan rekening mee had gehouden.

Het kan ook zijn dat je wensen gaandeweg veranderen, ook dan is het belangrijk flexibiel te kunnen zijn.

Lees hier meer tips, over wat je woning en je pensioen kan bijdragen over vervroegd met pensioen gaan. 

4. Zorg dat je jezelf indekt

Veel werkgevers regelen een bijdrage aan een ziektekostenverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en een nabestaandenpensioen voor hun werknemers. Zodra je besluit te stoppen met werken dan stoppen deze arbeidsvoorwaarden. Dit zorgt ervoor dat je  mogelijk financiële risico's loopt. Zo kan het bijvoorbeeld dat je nabestaanden zonder inkomen achterblijven als jij overlijdt.

Dit artikel is gesponsord door Evi.

Nederlanders beginnen jonger met opbouw individuele pensioenpot

Nederlanders beginnen jonger met opbouw individuele pensioenpot

Nederlanders beginnen steeds eerder met het opbouwen van een individuele pensioenpot. Dit blijkt uit klantgegevens van Brand New Day. De gemiddelde leeftijd waarop klanten beginnen te beleggen voor (extra) pensioen is stevig gedaald, van gemiddeld 45,3 (in 2014) naar 40,9 jaar.

AWVN: aantal pensioenfondsen te laat klaar met transitieplannen

AWVN: aantal pensioenfondsen te laat klaar met transitieplannen

Niet alle pensioenfondsen zijn op tijd klaar met het aanpassen van hun regelingen voor de nieuwe pensioenwetgeving. Dit verwacht werkgeversvereniging AWVN, die bijhoudt hoe de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gaat. Vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties en vakbonden bij pensioenfondsen moeten voor 1 januari 2025 de transitieplannen hebben ingediend. Die plannen moeten duidelijk maken wat de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel betekent voor mensen die pensioen opbouwen.

KPMG over Wtp: 'Grote druk om aan eisen te voldoen'

KPMG over Wtp: 'Grote druk om aan eisen te voldoen'

Veertig procent van de pensioenfondsbestuurders en functionarissen overweegt nog vóór 1 januari 2028 een overstap in gang te zetten naar een andere pensioenuitvoeringsorganisaties (PUO's), blijkt uit het jaarlijkse pensioenonderzoek van accountants- en adviesorganisatie KPMG.

BDO: 'Pensioenfondsen stellen transitie uit, piekbelasting onvermijdelijk'

BDO: 'Pensioenfondsen stellen transitie uit, piekbelasting onvermijdelijk'

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is volop gaande, maar pensioenfondsen stellen het invaren in veel gevallen uit. Dat stelt BDO Accountants & Adviseurs in haar onderzoek naar de voortgang en invaarintenties van pensioenfondsen. "Een piekbelasting in 2025 is daarom vrijwel onvermijdelijk."