Stijgende huizenprijzen leiden tot hogere verzekeringspremies: feit of fabel?

Stijgende huizenprijzen leiden tot hogere verzekeringspremies: feit of fabel?

Het afgelopen jaar zijn de huizenprijzen in de meeste regio's van Nederland explosief gestegen. Veel mensen zullen denken dat daarmee automatisch ook de premies voor woonhuisverzekeringen zullen stijgen. Maar is dat wel het geval?

Om een antwoord te kunnen geven op deze vraag is het van belang om te weten hoe het komt dat de huizenprijzen stijgen. En dat is lastig. De prijzen op de woningmarkt worden namelijk beïnvloed door een heleboel verschillende factoren die allemaal op elkaar inwerken.

Ontwikkeling huizenprijzen

Allereerst is de ontwikkeling van de salarissen van invloed op de huizenprijzen. Immers: naarmate mensen meer verdienen, hebben ze meer te besteden en kan er dus een hogere hypotheek gesloten worden. Wanneer mensen meer kunnen lenen, kunnen ze dus ook meer bieden. Dus gaan hierdoor de huizenprijzen omhoog.

Daarnaast is de rentestand van invloed: hoe lager de (hypotheek)rente, hoe hoger het bedrag dat geleend kan worden. Daarmee zorgt de huidige stand van de rente ook voor een stijging van de huizenprijzen.

Een andere factor die van invloed is op de prijzen van woningen, is het aanbod. In de jaren van de crisis heeft de bouw van nieuwe woningen een tijdlang praktisch stilgelegen. Inmiddels wordt er weer volop gebouwd, maar er is in het woningaanbod nog een flinke achterstand om in te halen. Het gebrek aan aanbod is ook van invloed op de prijs: als er weinig aanbod is en de vraag is hoog, dan zullen daardoor de prijzen stijgen.

Een laatste belangrijke factor die van invloed is op de huizenprijzen is de prijs van de (bouw)grond. Nederland is maar een klein landje en vooral in de grote steden is de prijs van grond de laatste jaren fors gestegen. Wanneer de prijzen van bouwgrond stijgen, stijgen de prijzen van de woningen automatisch mee.

Ontwikkeling verzekeringspremies

Er zijn dus verschillende factoren van invloed op de huizenprijzen, maar hoe zit het dan met de premies voor woonhuisverzekeringen? Staan die in verband met de (ver)koopprijzen?

De premie voor een woonhuisverzekering wordt in de eerste plaats bepaald door de schadelast die de verzekeraar verwacht. Hoe groter de kans op schade, hoe hoger de premie. Zaken die van invloed zijn op de schadekans zijn bijvoorbeeld de bouwaard en het bouwjaar van de woning, en de staat van onderhoud.

Wanneer een huis een rieten dak heeft en een open haard dan is de kans op brand een stuk groter dan bij een nieuwbouwhuis met een pannendak en een cv-installatie.

Oudere huizen hebben vaker te maken met schade door breuk van waterleidingen, zeker als er sprake is van achterstallig onderhoud. Door deze hogere schadekans zal er dus voor oudere woningen een hogere premie gerekend worden dan voor de jongere woningen. Huizen met een rieten dak zullen een hogere premie nodig hebben dan huizen met een pannendak.

Los van de kans op schade, is de hoogte van het te verwachten schadebedrag van invloed op de premie van een woonhuisverzekering. Hoe hoger het verwachte schadebedrag per schade, hoe hoger de benodigde premie. Het ligt voor de hand dat wanneer een vrijstaande villa volledig afbrandt, het schadebedrag hoger zal zijn dan wanneer het een rijtjeswoning betreft. Daarom wordt de premie over een woonhuisverzekering berekend over de herbouwwaarde van de woning: hoe hoger de herbouwwaarde, hoe hoger de premie van de verzekering.

Herbouwwaarde versus verkoopwaarde

De hierboven genoemde herbouwwaarde staat in principe los van de verkoopwaarde van een woning. Zoals eerder besproken, wordt de verkoopwaarde vooral beïnvloed door vraag en aanbod, door de stand van de hypotheekrente en door de ontwikkelingen van de salarissen.

De herbouwwaarde van een woning wordt vooral beïnvloed door de kosten van materialen en de bouwkosten die aannemers rekenen.  Hier zit echter wel een link naar de verkoopwaarde van woningen. Wanneer bouwkosten en de prijzen van bouwmaterialen stijgen, stijgen de verkoopprijzen voor nieuwbouwwoningen automatisch mee.

Conclusie

Er bestaat geen direct verband tussen de ontwikkeling van de verkoopprijzen van woningen en de ontwikkeling van de premies van woonhuisverzekeringen. Maar daarmee is de stelling nog niet meteen een fabel. Immers, als de huizenprijzen stijgen door (onder andere) een stijging van de bouwkosten, dan zullen de verzekeringspremies ook stijgen.

Dit is een partnerbijdrage van de Vereende. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van de Vereende.

De Vereende verzekert de beroepsaansprakelijkheid van financieel adviseurs. Lees meer over de BAVAM-polis op Vereende.nl.

Zomercarnaval ging dankzij de Vereende toch door

Zomercarnaval ging dankzij de Vereende toch door

Het Zomercarnaval van Rotterdam brengt elk jaar honderdduizenden mensen op de been. Het feest is inmiddels door Unesco erkend als immaterieel erfgoed. Dit soort grote evenementen zijn echter steeds moeilijker verzekerbaar. Voor de editie 2024 van 'de grootste Caribbean streetparty van Nederland' heeft de Vereende haar vangnetrol ingezet.

Schade bij fatbike-ongeval? Zóveel kan het je kosten

Schade bij fatbike-ongeval? Zóveel kan het je kosten

In de media is de laatste tijd veel aandacht voor ongevallen met (opgevoerde) fatbikes, vaak veroorzaakt door jonge bestuurders, wat helaas tot veel leed leidt. Naast lichamelijk letsel kunnen deze ongevallen ook grote financiële gevolgen hebben voor de veroorzakers, zeker wanneer er geen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is afgesloten. Om een beeld te geven van de mogelijke kosten van een ongeval met een fatbike of andere elektrische fiets, bespreken we hieronder vier fictieve casussen.

Porsche botst op lantaarnpaal: verzekering wijst schadeclaim af

Porsche botst op lantaarnpaal: verzekering wijst schadeclaim af

In de nacht van 21 op 22 oktober 2021 gebeurde er een opmerkelijk incident. Meneer X had een eenzijdig ongeval met zijn auto, een Porsche, toen hij de oprit van de snelweg opreed. Zijn auto botste tegen een lantaarnpaal, die vervolgens onder de auto terechtkwam. Met de hulp van twee vrachtwagenchauffeurs werd de lantaarnpaal onder de auto vandaan gehaald en langs de kant van de weg gelegd. Daarna reed meneer X in de verkeerde richting terug en parkeerde zijn auto bij het restaurant waar hij eerder die avond was geweest.

Zorginstelling Centrum Stepping Stone verzekert ex-gedetineerden via de Vereende

Zorginstelling Centrum Stepping Stone verzekert ex-gedetineerden via de Vereende

Centrum Stepping Stone zocht en vond een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor een specifieke groep van haar cliënten: ex-gedetineerden die tijdelijk in de zorginstelling wonen. "Goed beschouwd is dit risico prima te verzekeren."