Zorgverzekeraars laat met premies voor 2015

Zorgverzekeraars laat met premies voor 2015

Zorgverzekeraars zijn dit jaar laat met het bekendmaken van hun zorgverzekeringspremies en voorwaarden voor het nieuwe jaar, constateert vergelijkingssite Geld.nl.

Zorgverzekeraars moeten voor 19 november hun premies voor 2015 publiceren. Tot nu toe heeft alleen DSW de premie voor de zorgverzekering bekendgemaakt.

Zorgverzekeraar Achmea geeft als reden voor de late publicatie dat een deel van de zorg uit de AWBZ volgend jaar bij de zorgverzekeraars komt te liggen. “Dit is een grote wijziging waar miljarden euro’s mee gemoeid zijn. Hierdoor duurt het voor ons langer om de nieuwe premies goed te berekenen. Daarnaast heeft Minister Schippers van Volksgezondheid vorige week nog extra geneesmiddelen toegelaten tot het basispakket en dat moeten we ook nog meenemen in de berekening”, aldus een woordvoerder. Vorig jaar had Achmea rond deze tijd de premies van de merken Agis, Zilveren Kruis, OZF Achmea en Avéro Achmea al bekendgemaakt.
Ook VGZ, CZ en Menzis met hun verschillende zorgverzekeringslabels hebben de premies nog niet bekendgemaakt. CZ herkent het beeld dat Achmea schetst en is nog bezig met de berekening van de premie.

Concurrentie
VGZ ziet nog twee anderen redenen voor de late publicatie van de premies voor 2015. “Er zit natuurlijk ook een concurrentieaspect in”, zegt een woordvoerder. “We willen onze premie niet veel vroeger bekendmaken dan de andere, grotere verzekeraars en dat willen zij natuurlijk ook niet. Daarnaast zijn we nog bezig met het contracteren van zorgverleners. Dat heeft ook invloed op de premies, waardoor we deze nu nog niet bekend kunnen maken.”

DSW gelooft niet dat de grote verzekeraars nu nog aan het rekenen zijn. “Om de premie te bepalen, heb je de Miljoenennota nodig. Wij hebben in minder dan een week na Prinsjesdag de premie vastgesteld en de andere verzekeraars zouden het na zes weken nog niet weten? Dan ben je als zorgverzekeraar onbekwaam of je liegt”, zegt directeur Chris Oomen. Hij denkt dat de verzekeraars gewoon op elkaar aan het wachten zijn. “Wij hebben natuurlijk een vrij scherpe premie neergezet en ik denk dat de verzekeraars nu allemaal wachten totdat iemand bevestigt dat dit de lijn is of dat ze toch een andere kant op gaan.”

Vergelijking
Geld.nl wil zo snel mogelijk een goede vergelijking kunnen aanbieden. Vooral voor mensen die wijkverpleegkundige zorg ontvangen, langer dan een jaar in een ziekenhuis of kliniek verblijven of die zorg ontvangen voor een zintuiglijke handicap, is het nadelig, zegt Geld.nl. Deze zorg valt per 1 januari 2015 niet meer onder de AWBZ en verschuift naar de zorgverzekeraars. Sieto de Vries van Geld.nl: “Zolang verzekeraars hun premies en voorwaarden voor 2015 niet bekendmaken, weten deze mensen ook niet waar ze aan toe zijn. Dit terwijl zij de zorg juist hard nodig hebben.”

 1. Goed plan – maandelijkse opzegging. Allemaal de basis en als je denkt nu maar even een medische behandeling sluiten wij het aanvullingspakket erbij. Klaar ??? Gewoon weer terug naar basis.

 2. Frank, je reactie is erg kortzichtig hoor. Net als die van Chris Oomen. Hij kan zelf ook wel nadenken dat het ook interne labelstrijd is. De premie is nu eenmaal belangrijk en ook jij wil zo goed mogelijk in de markt komen, of je nu marktkoopman bent of schoenmaker. Overigens is het goed eens door te nemen hoeveel cent er van elke euro echt naar zorg gaat, dat zal jullie verbazen hoeveel dat is.

  • De vorige reactie was van mij maar ik had blijkbaar mijn naam niet ingevuld.

  • Beste Johan, het zal best zo zijn dat de premie belangrijk is maar ga dan niet lopen liegen over de reden waarom je die nog niet wilt laten weten. We zijn nog aan het rekenen is flauwekul. We wachten zo lang mogelijk om te kunnen concurreren is dan een eerlijker antwoord. We praten hier wel over de belangrijkste verzekering die een klant moet sluiten (ja MOET) en dan past het niet om daar zo mee om te gaan. De klant, en zijn tussenpersoon, hebben zometeen weer veel te weinig tijd om weloverwogen te kunnen kiezen uit het aanbod. En dat mag jij kortzichtig vinden, ik vind het reëel. Oh ja, alvast een prettig en gezond weekend!

   • Het kan dat we het niet eens zijn. Een BASISzorgverzekering moet je afsluiten inderdaad. Maar ik zal je wat vertellen; die is overal gelijk. Dus dat vergelijken valt wel mee, waar je op doelt. Het is geen hogere wiskunde. Basis is overal gelijk, zoek je alleen natura of restitutie? En als je natura wil i.v.m. prijs, hoe ver wil je dan gaan in sturing… dat zijn je vragen. Opties zat, zelfs bij 1 verzekeraar kan je tegenwoordig veel kiezen en het wordt je dankzij online alleen maar makkelijker gemaakt om te kiezen. VGZ heeft in dit geval toch aangegeven dat het ook om concurrentiepositie gaat? Dat ze nog gaan rekenen nu wordt ook aangegeven, als er door toevoegingen van de overheid de premie weer iets omlaag kan, dan wil men dat doen, maar ook andersom. DSW heeft ook een strategie; en dat is de eerste willen zijn. Geen idee of dat voor ze werkt.

 3. Klant centraal toch?
  Dan maak je het de klant gewoon buitengewoon moeilijk om een verantwoorde keuze te maken voor de duurste en meest belangrijkste verzekering die men verplicht moet afsluiten.

  Het is beter om af te stappen van het jaarlijkse gedoe in december. Zorg ervoor dat een klant het hele jaar door maandelijks kan kiezen en overstappen!

  Dat is pas de klant centraal stellen!

 4. Klant centraal toch?
  Dan maak je het de klant gewoon buitengewoon moeilijk om een verantwoorde keuze te maken voor de duurste en meest belangrijkste verzekering die men verplicht moet afsluiten.

  Het is beter om af te stappen van het jaarlijkse gedoe in december. Zorg ervoor dat een klant het hele jaar door maandelijks kan kiezen en overstappen!

  Dat is pas de klant centraal stellen!

 5. “We willen onze premie niet veel vroeger bekendmaken dan de andere, grotere verzekeraars en dat willen zij natuurlijk ook niet.”. Dit impliceert dat de grote jongens dus niet een premie vragen die ze nodig hebben maar een premie die aan de klant te verkopen is omdat de ander het ook doet. En op deze manier werkt de markt dus niet. Het lijkt op kartelafspraken maken. Overheid, doe hier wat aan!!!!

Comments are closed.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.