Zorgverzekeraars willen werelddekking niet kwijt

Zorgverzekeraars willen werelddekking niet kwijt

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is tegen de plannen van het kabinet om de werelddekking in de zorgverzekering af te schaffen. Nederlanders die straks buiten Europa reizen zijn dan niet meer via hun basisverzekering verzekerd voor medisch noodzakelijke zorg, tenzij zij vallen onder één van de uitzonderingen.

Het kabinet rekent met de plannen op een besparing van 60 miljoen euro; dat zou neerkomen op 2 euro minder zorgpremie per verzekerde per jaar, aldus ZN.

Twijfels
De zorgverzekeraars hebben grote twijfels of de besparing in de praktijk wel kan worden gehaald. Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland:  “De wetswijziging is niet in het belang van verzekerden. Door de verschillende uitzonderingen kan het voor sommige Nederlanders ingewikkelder en wellicht ook moeilijker worden om zich te verzekeren voor medische zorg buiten Europa. We verwachten dat de complexe regels in de nieuwe wet leiden tot meer bureaucratie en extra kosten.”.

Overigens is er pas een werelddekking sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. Sindsdien is iedere Nederlander (ongeacht inkomen, leeftijd of gezondheid) verzekerd van dezelfde medisch noodzakelijk zorg; zowel in Nederland als in het buitenland.

Afschaffen
Het kabinet wil deze werelddekking nu dus afschaffen, maar maakt tegelijk ook uitzonderingen voor sommige groepen. Mensen die voor werk naar het buitenland reizen blijven bijvoorbeeld wel via hun basisverzekering verzekerd. Ook blijft zorg in bepaalde verdragslanden vergoed via de basisverzekering. De zorgverzekeraars verwachten dat deze ingewikkelde regels leiden tot meer bureaucratie en maken zich zorgen over de kans dat onderverzekering, fouten en fraude toenemen.

De zorgverzekeraars pleiten daarom in een brief aan de Tweede Kamer voor behoud van de huidige werelddekking in de basisverzekering.

 1. Zorgverzekeraars verkopen nu vaak aanvullende verzekeringen met buitenlanddekking. Gelukkig kunnen ze veel van die kosten ‘intern’ verrekenen met de basisverzekering. Als nu de basisverzekering geen dekking meer biedt moet de verzekeraar het zelf betalen uit zijn aanvullende verzekeringspremie.
  Ik begrijp wel dat verzekeraars tegen zijn.

 2. Gezinus Wolters 1 juni 2016, 16:24

  Besparing 60 miljoen = 2 euro premie per verzekerde !!!
  Heb ik even een bevolkingsexplosie gemist en zijn er inmiddels 30 miljoen verzekerden in Nederland?

 3. Jilles van den Doel 1 juni 2016, 13:44

  De premie voor een reisverzekering is afgestemd op het feit dat er (grotendeels) wordt betaald door de basisverzekering. De reisverz. heeft een secundaire dekking. Als de medische kosten buitenland volledig door een reisverz. moeten worden betaald dan gaat die premie natuurlijk fors omhoog

  • Henk de Vries 1 juni 2016, 14:02

   Veel reisverzekeringen kennen nog altijd dekking van de medische kosten. Volgens mij wordt er veelal regres gepleegd tussen de verzekeringsmaatschappijen. Dit is dan natuurlijk afhankelijk van de maatschappij waar de claim als 1e binnenkomt.

   De reisverzekeringspremie zal zeker stijg maar of dit fors is kan bediscussieerd worden. Vergeet niet dat een flink gedeelte van de schadelast niet medisch is.

 4. Als je ziek wordt of je krijgt bv. last van je blindendarm mag het toch niet uitmaken waar je bent. Daarom zou ik zeggen handhaven die basisverzekering, ongeacht de plaats van bestemming.

  • Henk de Vries 1 juni 2016, 12:02

   Ik zou zeggen omdat wij zorg in Nederland vergoeden, niet zorg aan Nederlanders. Die zorg wordt gedeeltelijk via de premie betaald en voor het overige via de belasting. Die zorgkosten zijn groot en moeten in de hand worden gehouden. Dan kan niet in het buitenland.
   Als jij het kan betalen om op vakantie (buiten de EU of bilaterale verdragslanden ook nog eens) te gaan dan kan je ook wel een reisverzekering betalen.

 5. Henk de Vries 1 juni 2016, 10:41

  Buitenladn dekking er uit en meer reisverzekeringen verkopen. Oftewel verschuiving van het risico naar de klant en de schadelast naar de verzekeraar (ipv basisverzekering verevening).
  Ik vind het niets zo’n gek idee. Waarom zou een buitenlandse reis collectief moeten worden afgedekt, kan prima individueel.

  • Eens, groot deel van de populatie komt niet buiten de europese grenzen, dus waarom dit standard opnemen. Sluit maar een goede reisverzekering af. Kosten kunnen best oplopen buiten Europa en dit zal best zwaar drukken op de schadelast. Scheelt misschien ook weer stukje basispremie?

Comments are closed.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.