ZZP Nederland: ‘Zelfstandigen profiteren te weinig van fiscale voordelen pensioensparen’

ZZP Nederland: ‘Zelfstandigen profiteren te weinig van fiscale voordelen pensioensparen’

Stichting ZZP Nederland vindt dat zelfstandigen meer gebruik zouden kunnen maken van de fiscale voordelen van pensioensparen. “Een meerderheid zet zijn ‘appeltje voor de dorst’ op een spaarrekening met een rente van bijna nul procent, waarbij de inleg niet aftrekbaar is en men ook nog het risico loopt jaarlijks vermogensrendementsheffing te moeten betalen over het potje voor later.”

Uit onderzoek dat is gedaan, heeft ZZP Nederland vastgesteld dat zelfstandigen weinig vertrouwen hebben in financiële producten zoals pensioenverzekeringen en beleggingsregelingen en zich daarom niet willen verdiepen in deze materie. “Zelfstandigen hebben een broertje dood aan pensioen- en beleggingsinstellingen vanwege de nare ervaringen met woekerpolissen en de slechte naam die pensioenfondsen de laatste jaren hebben opgebouwd”, zegt voorzitter Maarten Post. “Zelfstandigen willen de regie houden over hun eigen geld en de zekerheid dat dit niet verloren gaat aan verborgen kosten en risicovolle beleggingen. Dat is begrijpelijk, maar het mag er niet toe leiden dat men op grote schaal geld laat liggen bij de Belastingdienst.”

Onzekerheid
ZZP Nederland is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het ZZP Pensioen en heeft samen met Zelfstandigen Bouw, FNV Zelfstandigen en de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers de Stichting ZZP Pensioen opgericht. “ZZP Pensioen heeft kenmerken die aansprekend zijn voor zelfstandigen”, zegt Post. “Het is een eenvoudige regeling met vrijwillige deelname en vrije inleg. Het blijft je eigen geld, er zijn geen verborgen kosten maar wel fiscale voordelen.” Dat zelfstandigen nog niet massaal deelnemen aan de regeling, wordt vooral verklaard door het gevoel van onzekerheid ten aanzien van beleggen, ook al kan dat op de lange duur een hoger rendement opleveren dan spaarrente, meent Post.

Fiscale voordelen
ZZP Nederland wil zich inspannen om de voorlichting over de fiscale voordelen van pensioensparen te intensiveren zodat zelfstandigen daar meer gebruik van gaan maken. Post: “Wij zullen ook voorstellen indienen voor meer zekerheid over het eigen geld bij deelname aan het ZZP Pensioen. Daarbij is te denken aan een inleggarantie of misschien wel een spaarvariant. Men heeft dan misschien wel een lager rendement, maar profiteert wel van de fiscale voordelen.”

 1. Wij van WC-eend adviseren WC-eend! Lekker in je eigen straatje lullen ZZP Nederland… ZZPer wil of kan niet betalen voor advies… En jullie hebben de oplossing? Ook een uitgekleed AOV product aanbieden aan de leden… Enne oja jullie hebben dat klote product van TAF jaren geleden massaal laten sluiten… Als er iemand niet te vertrouwen is op het gebied van het aanbieden van een collectief financieel product dan zijn jullie het wel…

  Reageer
 2. Flexibiliteit kost rendement. Altijd zo geweest, nu niet anders.

  Reageer
 3. Niet doen, niet aan beginnen. Gewoon wat je over hebt op een bankrekening en aan kunnen spreken voor een huis of als het misschien even tegen zit. Overigens…. alsof dit probleem exclusief eigendom is van de groep zzp’ers. Laten we daar ook een keer mee stoppen, al deze “(alleen) de zzp’ers zijn heel zielig” copy-paste berichtjes.

  Reageer
  • Het gaat hier inderdaad om mensen zonder pensioen. Dus niet alleen zzp’ ers. En ja, een buffer aanhouden is zinvol en nodig. Maar wil je een beetje aanvullend pensioen opbouwen zul je wel een pot van enkele tonnen moeten opbouwen. En dan scheelt het enorm of dat met of zonder fiscale voordelen is die gelden voor dit soort producten.

   Reageer
 4. De meeste ZZP-ers zijn “nepwerknemers” die er uitgeflikkerd zijn en dan als ZZP-er terugkomen! Tja dan mis je je pensioen en moet je het zelf regelen! Part of the deal! Dus svp niet zeuren!

  Reageer
 5. Als er al geld overblijft, dan hebben veel ZZP’ers die buffer gewoon keihard nodig, ga maar eens een hypotheek aanvragen bij een bank en je hebt geen buffer…. Dus ik begrijp die ZZP’er wel: lekker als je dat vorig jaar in een lijfrente-pot hebt gestopt en er niet meer bij kan als je het nodig hebt. Stichting ZZP heeft lekker praten natuurlijk, ongetwijfeld mensen daar met mooie salarissen met pensioenregelingen.

  Reageer
 6. Wat onderbelicht is in bovenstaand artikel is dat steeds meer zelfstandigen het niet zien zitten om tot hun 70ste of 72ste te gaan zitten wachten voordat ze hun eigen geld kunnen gaan opmaken. Netto sparen/investeren/beleggen en baas over je eigen geld heeft dan toch de voorkeur. De fiscale kaders zijn weinig aantrekkelijk, belastingvoordeel in ruil voor het gijzelen van je geld tot je 70ste of langer? Kortleven risico afdekken en netto sparen lijkt de beste optie.

  Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.