ZN richt speciaal onderzoeksteam op tegen zorgfraude

ZN richt speciaal onderzoeksteam op tegen zorgfraude

Zorgverzekeraars gaan meer samenwerken in onderzoek naar fraude in de zorg. Vanaf 1 januari 2017 gaan ze die samenwerking nog meer intensiveren. Dan start een pilot met een speciaal onderzoeksteam dat namens en voor alle zorgverzekeraars onderzoek doet. Dat laat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten.

“Begin 2015 spraken alle zorgverzekeraars op een visiebijeenkomst over fraudebeheersing de wens uit intensiever te gaan samenwerken. Dat gaat nu gebeuren”, aldus ZN. Vanaf 1 januari 2017 gaan vijf fraudeonderzoekers en één manager een dag per week in een gezamenlijke onderzoeksunit aan de slag met twee onderzoeken. Marleen Relouw, beleidsadviseur Verzekeringen & Uitvoering bij ZN over de nieuwe fraudeonderzoeksunit: “Door een onderzoek gezamenlijk uit te voeren, wordt de doorlooptijd van het onderzoek verkort, is het makkelijker om heldere conclusies te trekken en kunnen we samenwerking met ketenpartners verder stroomlijnen.”

Ook individueel
Zorgverzekeraars blijven ook individueel fraudezaken afhandelen, laat Relouw weten. “Dan gaat het om fraude die alleen die ene zorgverzekeraar raakt. Bijvoorbeeld een verzekerde die nota’s heeft vervalst. Maar als er sprake is van fraude door een zorgaanbieder waar meerdere verzekeraars door worden geraakt, dan komt de gezamenlijke onderzoeksunit, onder bepaalde voorwaarden, in beeld.”

Structurele vorm bij succes
Relouw ziet niet alleen voordelen voor zorgverzekeraars. “De samenwerking van zorgverzekeraars richt zich op signalen met een vermoeden van opzet. Daarom zullen de meeste zorgaanbieders niets merken van de fraudeonderzoeksunit. Die komt niet in beeld als er niets aan de hand is of als er sprake is van fouten. En mocht er reden zijn voor fraudeonderzoek, dan krijgt de zorgaanbieder straks alleen de onderzoeksunit op bezoek en niet alle verzekeraars die geraakt zijn.”
Als de pilot succesvol is, wordt bekeken of de fraudeonderzoeksunit structureel vorm kan krijgen.

  1. 25 jaar oude wijn in nieuwe zakken (?)

    Reageer
  2. Kijk dat is een actie die schadeverzekeraars al jaren hebben voorhouden aan het Verbond. Ook het Verbond had ooit ‘zo’n afdeling CBV, maar die is volledig geïmplodeerd en onzichtbaar. De enige partijen die nog initiatieven ontwikkelen voor samenwerking zijn commerciële spelers en CIS

    Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.