Woonfonds: ‘Trump zorgt voor hogere hypotheekrente’

Woonfonds: ‘Trump zorgt voor hogere hypotheekrente’

De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen heeft een stijging van de hypotheekrente in Nederland veroorzaakt.  Dit stelt hypotheekverstrekker Woonfonds in haar nieuwsbrief. De Achmea-dochter waagt zich niet aan een voorspelling voor de langere termijn.

Woonfonds wijst op de rente op staatsleningen die al steeg tijdens de overwinningstoespraak van Trump in de vroege morgen van 9 november. “Dat heeft directe gevolgen voor mensen die een hypotheek willen afsluiten. Ook in Nederland”, aldus Woonfonds.

Hogere kapitaalmarktrente door inflatie
De plannen van Trump kosten naar verwachting veel geld dat de Amerikaanse staat moet lenen. Woonfonds: “De verwachting is dat de inflatie daardoor flink omhoog zal gaan. Dat zorgt voor een stijging van de kapitaalmarktrente: beleggers willen compensatie voor de hogere inflatie. De rente op staatsleningen heeft vervolgens een grote invloed op de hypotheekrente.”

Periode van lage hypotheekrentes voorbij?
Volgens Woonfonds valt echter niet te zeggen dat de periode van lage hypotheekrentes voorbij is. “Het is afwachten of Trump zijn plannen allemaal zal en kan doorvoeren en hoe de kapitaalmarktrente daarop reageert.

Positieve kanten stijgende rente
Eerder plaatste CEO Alex Wynaendts van Aegon juist een positieve kanttekening bij het naderende presidentschap van Trump. Hij wijst op de gunstige invloed van de stijgende rente voor verzekeraars en spaarders.

 1. zou mezelf maar eens wat beter orienteren op de geldmarkt voor dat je dit soort onzin uitkraamt!

  Reageer
 2. Het is gewoon bedrog. En de moraalridders van de AFM vinden het prima.

  Reageer
 3. Juist dit is onzin. Zie https://www.iex.nl/Rente-Koers/190118356/Nederland-10-jaar.aspx

  Rente op 01-11 0,3% en op 30-11 0,4%. Banken hengelen gewoon wat extra marge naar binnen.

  Reageer
 4. Beetje voorspelbaar niet intelligent onderbouwd scenario dat hier wordt geschetst:
  – De financiers van de VS staatsschuld zijn het al jaren zat, dus of Trump makkelijk aan extra geld kan komen is maar de vraag.
  – Rente in VS en EU zijn niet gekoppeld. Inflatie is VS hoeft helemaal geen impact te hebben op EU
  – Binnen EU zijn de landenverschillen heel groot. Hoe gevaarlijk het Trump beleid zal zijn, des te veiliger landen als Duitsland en Nederland zullen zijn, wat een enorm aanbod aan kapitaal tot gevolg zal hebben, dus hele lage rentes.
  – De kolossale schuldenberg die VS heeft is al een probleem, Trump moet wel heel spectaculair de economie aanzwengelen wil daar door inflatie verlichten ontstaan.
  Kortom: iedereen kan op de waan van de dag een leuk toekomstscenario schrijven. Ik zal het wel zien, maar vooralsnog zijn er een tiental meer redenen voor lage rente dan signalen voor stijging.

  Reageer
  • Rene van Manen 1 december 2016, 17:27

   Exactly….en daarnaast is het maar de vraag of de Europese economieën een hogere rente aankunnen….lijkt me reëler om te veronderstellen dat we in een Japan-achtig scenario zitten

   Reageer
 5. Onzin, Nederlandse banken maken misbruik van de situatie om tijdelijk extra geld binnen te krijgen, Trump heeft geen invloed op dit moment voor de geld en kapitaalmarkt…

  Reageer
 6. Als het al een stijging is (max. 0,2%) dan toch een tijdelijke. De eerste geldverstrekkers hebben de lange rente al weer verlaagd en sommige geven gewoon ruiterlijk toe mee omhoog gegaan te zijn om zodoende, door minder aanvragen, de achterstanden weg te kunnen werken.

  Reageer
  • dat is onzin, de kapitaalsrente loopt echt op, meer dan de gemiddeld 0.2% die we nu hebben gezien, als de rente niet weer een daling inzet volgen er meer vehogingen de komende weken!
   Het is juist zo dat de meeste partijen nog even een afwachtende houding aannemen, hetgeen logisch is, geen overhaaste beslissingen nu.

   Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.