Uitvaartverzekeraar verwacht geen boete: ‘Er is door Florentis zorgvuldig gehandeld’

Uitvaartverzekeraar verwacht geen boete: ‘Er is door Florentis zorgvuldig gehandeld’

Uitvaartverzekering Twenthe dat in de zomer van 2014 eigenaar werd van Florentis, verwacht geen boete van de Autoriteit Financiële Markten wegens overtreden van het provisieverbod. Directielid Martin Nijboer zegt tegen amweb dat er destijds zorgvuldig is gehandeld.

Florentis is de partij die betrokken is bij de zaak die de AFM precies een week geleden naar buiten bracht. In die zaak zijn aan ABF Adviesgroep en eigenaar Edwin Loohuis uit Oldenzaal boetes opgelegd wegens het overtreden van het provisieverbod door een ongeoorloofde constructie op te zetten. De zaak speelde van mei 2013 tot en met april 2014.

Geen sprake van sanctie
Volgens Martin Nijboer, directielid van Uitvaartverzekering Twenthe, werd Florentis in de zomer van 2014 overgenomen. Hij zegt dat de mensen die er destijds werkten er nu niet meer werken. “Wij weten wel dat er destijds zorgvuldig is gehandeld en dat ze ook de nodige juridische steun hebben ingewonnen.”

Voor een sanctie is Nijboer ‘niet zo bang’. Hij zegt zelfs: “Er is geen sprake van.” Even later zegt hij: “Wij verwachten het niet. Maar wat de AFM uiteindelijk zal beslissen, dat weet je natuurlijk maar nooit.”

Boetebesluit
Dat de adviseur in dit verhaal wel een boete krijgt, en de verzekeraar niet, is volgens Nijboer goed mogelijk. “Je kunt een aantal dingen uit het boetebesluit halen. Daar blijkt wel het een en ander uit. Maar verder kan ik niet op de details ingaan.”

De toezichthouder gaat in het vorige week gepubliceerde boetebesluit vooral in op de rol van ABF Adviesgroep. Maar ook de verzekeraar wordt wel genoemd. De toezichthouder schrijft bijvoorbeeld: “De constructie die tussen ABF en [A] is opgezet heeft door de omzetbonus, maar ook in algemene zin, ervoor gezorgd, dat sprake was van ongewenste sturing.”

Ook Edwin Loohuis lijkt er vanuit te gaan dat Florentis met de schrik vrij komt. Hij zegt in dagblad Tubantia: “De verzekeraar met wie ik zaken heb gedaan is er afgekomen met een waarschuwing.”

 

 1. Een uitvaartverzekering is eigenlijk een overbodig product.
  De meeste mensen beschikken over voldoende middelen om de uitvaart te betalen. De minder bedeelden kunnen altijd bij de sociale dienst aankloppen.

  Reageer
  • ja overbodig product! als er nou wel eens een verzekerde dood zou gaan, zou ik het nut van de verzekering wel begrijpen…
   maar dan komt de verzekeraar weer met kleine lettertjes;
   – meneer deze is maar beetje dood dus we doen onderverzekering
   – heft u de foto’s nog?
   – kunt u de kist even openen om het te bewijzen

   Reageer
  • Todat er mensen opbellen of vader en moeder misschien bij jou een uitvaartverzekering hadden, want moeder zit dement in een verzorgingshuis spaargeld is er niet, en nu is er een nota van bijna 8.000 euro, waarvoor beide kinderen óók geen geld hebben. Of er hopelijk iets is geregeld. Of tot er iemand bij jou een lening afsluit om een zelfmoord plegend kind te kunnen begraven, dan piep je wel anders. Zeker de lagere inkomens hebben geen geld, en de sociale dienst betaalt het niet. En verspreid aub die onzin niet, de gevolgen zijn erg vervelend.

   Reageer
   • Een uitvaart hoeft geen € 8000 te kosten. Er zou bij uitvaartondernemers een zorgplicht ingevoerd moeten worden: beperk de kosten tot het budget. Een complete crematie inclusief luxe broodjes & koffie is ook in Amsterdam haalbaar voor € 4000 kan ik uit eigen ervaring delen.

    Reageer
    • Haha beperkt de kosten tot het budget. Dat zou op meer plekken moeten worden ingevoerd! Erg creatief
     Mijn auto gaat vandaag naar de garage voor onderhoud. Ik zal het eens met ze bespreken.

     Reageer
     • HAHA Scherp! Moet zijn beperk de kosten naar het budget:
      Gedachte: je gaat een stel rouwende nabestaanden toch geen dure uitvaart aanbieden die ze echt niet kunnen betalen. Ik zou me daar niet fijn bij voelen. . . . . Maatschappelijk verantwoord ondernemen!!

  • Steek uw kop maar in het zand, meneer Krol.

   Reageer
 2. Terwijl er een provisieverbod geldt betalen uitvaartverzekeraars € 125 ex btw aan internetmarketeers. En dat zonder vergunning, PE en zorgplicht.
  Menig intermediair wordt blij van een dergelijke vergoeding.

  Reageer
  • Dit is natuurlijk wel het dubbele aan dit alles. Onder een collectieve vergunning van bijvoorbeeld Zanox (verstrekt door en mede mogelijk gemaakt door de AFM) kan je provisies binnen harken zoveel je wilt. Het enige waar je aan moet voldoen is dat je GEEN diploma’s hebt en GEEN vergunningen. Heb je geen van beiden dan kan je dus lekker affliates binnen harken en cashen.
   Ohja, ben je een vergunninghoudend intermediair dan ben je uitgesloten van deze affiliates. Echt de wereld op zijn kop, de affiliate (soort van provisie) mag iedere mafklapper ontvangen, geen diploma of vergunning benodigd, alleen een handig neefje die een iFrame op een website weet te plaatsen (klusje van welgeteld 10 seconde, ik kan dat ook).
   Zie:
   http://www.zanox.com/nl/publishers/programmas/zanox-pechhulp-uitvaart/index.html

   Wat wordt er dan wel betaald:
   Monuta (vanaf) 90 click per sale
   DELA 140 cps
   Axent 100 cps

   Schande AFM!!!

   Reageer
 3. @schrijver: zullen we de pek en de veren ook weer introduceren?
  uw opmerking dat boetes zijn ingecalculeerd stamt van een dik decennium geleden. Alle overgebleven werkers in deze branche verdienen niet meer zo dik en zijn oprecht.
  Noem mij daarnaast andere sectoren waar je volledig uitgestoten kunt worden uit je vakgebied.
  Hollanders en hun geld; als je daar aan zit moet je extreem worden gestraft. Kinderachtig volkje als het daarom gaat.

  Reageer
 4. De spelregel en ook direct controlemiddel dat er geen geldstroom tussen aanbieder en bemiddelaar mag zijn op complexe producten leek mij altijd een makkelijke en overzichtelijke. Geldt voor de aanbieder en voor de bemiddelaar afzonderlijk maar is hetzelfde. Blijkbaar te simpel gedacht en ligt het allemaal een stuk moeilijker.

  Reageer
 5. @schrijver. Dus gelijk uitsluiten van de beroepsgroep ? Dat met een regelgeving die op delen vrij interpreteerbaar is en je dus vaak afhankelijk bent van de lening/visie van de betreffende ambtenaar ? Idd heb je dan een rechtsgang maar bent u allang failliet. Wat u zegt is dat bijvoorbeeld een veroordeelde verkrachter nooit meer met een vrouw mag samen zijn of wonen. Indien letterlijk gevolgd wordt wat u stelt blijven er weinig over. Er is immers altijd wel iets te vinden in de regelgeving waar je als bedrijf op aangepakt kan worden. En wie bepaalt dan wat erg is of niet. Bij provisie hoeft het helemaal niet zo te zijn dat een klant benadeelt is. Wat is dan de criminaliteit hierin ? Voor, ik meen, ca 2001 was het enkel toegestaan om via provisie te werken. Hypocriet om nu te stellen dat dit misdadig is

  Reageer
  • Martin,
   Eerst hier een vrouw terecht menen te kunnen wijzen, vervolgens niet tegen jouw verlies jegens die vrouwelijke reageerder kunnen en dat durft hier woorden te gebruiken als ‘uitsluiten van een groep’ en ‘witteboordencriminalteit’ en ‘hypocriet’?
   I rest my case…..

   Reageer
 6. “Zorgvuldig handelen”, de theorie en de praktijk blijken soms mijlenver uit elkaar te liggen

  M.b.t. de AFM en het uitdelen van boetes. Boetes zijn in deze branche niet de oplossing, daar deze ruim en breed zijn ingecalculeerd in het “verdienmodel” van de wetsovertreder, waardoor misdaad altijd loont. De oplossing is heel eenvoudig, eenieder die betrokken is bij de betreffende overtreding, die wordt op een zwarte lijst gezet met een verbod (uiteraard op straffe van een persoonlijke dwangsom) om bijv. ooit nog werkzaam te mogen zijn in de betreffende branche. De gedupeerden dienen vervolgens, mits er sprake is van schade, door het betreffende bedrijf volledig gecompenseerd te worden. Misdaad mag niet lonen, integriteit dient “afgedwongen” te worden, anders blijven we voor eeuwig in dit “schouwspel” hangen.

  Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.