Promovendus tipt pensioensector: ‘Benadruk niet dat pensioen belangrijk is’

Promovendus tipt pensioensector: ‘Benadruk niet dat pensioen belangrijk is’

Waarom stellen veel mensen de voorbereiding op hun pensioen uit? Een populaire verklaring luidt dat pensioen niet belangrijk genoeg gevonden wordt. Deze verklaring schiet echter tekort, stelt Job Krijnen in zijn proefschrift The Psychological Dynamics of Inertia, dat hij op vrijdag 13 januari verdedigt aan Tilburg University. Hij constateert dat mensen de beslissing uitstellen, juist omdát het belangrijk is.

Waarom doen mensen niets met betrekking tot hun pensioen terwijl ze weten dat dit belangrijk is voor hun toekomst? Dat is de centrale vraag in het proefschrift van Job Krijnen. De meeste Nederlanders zien het belang van pensioensparen wel degelijk in, stelt hij. Maar financiële prikkels en voorlichting blijken amper effect te sorteren.

Geen effectieve strategie
Mensen begrijpen dus wel waarom ze zich moeten voorbereiden op hun pensioen, maar ze begrijpen niet goed waarom nu en hoe, zo redeneert Krijnen. Hij laat in zijn proefschrift zien dat mensen geneigd zijn om belangrijke beslissingen vaker uit te stellen dan minder belangrijke beslissingen, juist omdàt ze belangrijk zijn. “Het benadrukken van belang lijkt dan ook geen effectieve strategie om uitstel te voorkomen en kan de kans op uitstel van keuzes zelfs vergroten”, waarschuwt hij.

Minder urgent
Ook onderschatten veel mensen de financiële kosten van uitstel, waardoor de pensioenvoorbereiding minder urgent lijkt dan het daadwerkelijk is. Verder ontdekte de promovendus dat mensen goede kansen om te sparen links laten liggen omdat ze in het verleden betere kansen gemist hebben. Een verleden van uitstel leidt dus tot meer uitstel. “Eenmaal een nietsdoener, vaker een nietsdoener”, aldus het proefschrift.

Aanbevelingen
De promovendus heeft de volgende aanbevelingen voor de pensioensector.
• focus op gemak in plaats van belang;
• focus op de toekomst in plaats van het verleden;
• focus op de directe gevolgen in plaats van langetermijngevolgen.

  1. Tjsa, mijn ervaring? Spaarbeleg was echt een fijne Aegon-club die wel raad wist met de pensioencentjes; pingpingfoetsie-polissen. Trouwens wat te denken van de Aegons handelswijze om het fiscaal-voordeel weg te snaaien? Kassa!

    Reageer
  2. Spaarbeleg, Pensioenplatform en nog een paar van die organisaties wisten jaren geleden al hoe je het makkelijk kon brengen en met een handtekening de deur uit kon lopen. Tien hoefde je als klant alleen maar de maandelijkse premie te betalen. Na het provisieverbod moet er ook nog een eenmalige en in de ogen van de consument vrije hoge factuur aan de adviseur betaald worden of een abonnement ernaast. Dat is net een beetje teveel van het goede.

    Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.