NN lanceert Nederlands Cyber Collectief

NN lanceert Nederlands Cyber Collectief

Verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) heeft dinsdag de officiële aftrap gegeven voor het Nederlands Cyber Collectief. Het Nationaal Cyber Collectief is een overkoepelend verbond dat gezamenlijke kennis en kracht inzet voor het effectief terugdringen van cybercriminaliteit voor het Nederlandse mkb.

De verzekeraar weet te melden dat uit onderzoek is gebleken dat de cyberschade in Nederland naar schatting € 10 mld per jaar bedraagt. Nu grote organisaties hun digitale toegangspoorten steeds beter beveiligen, verplaatst cybercriminaliteit zich richting het mkb. Zij zijn vaak onvoldoende beschermd, terwijl de potentiële financiële schade groot kan zijn. “Onderscheidend aan dit initiatief is dat we ‘cyber’ toegankelijk maken voor het mkb in de taal van de ondernemer”, aldus Christiaan Zwiers van het Nederlands Cyber Collectief.

Grootschalige samenwerking tegen cybercrime
Het bestrijden van cybercrime overstijgt volgens NN individuele belangen en vraagt om grootschalige samenwerking van diverse partijen. De verzekeraar heeft het initiatief genomen en onder meer Deloitte, Eset Nederland, Fox-IT, Meld Misdaad Anoniem, ThreadStone Cyber Security en Veilig Internetten hebben zich aangesloten. Het voornaamste doel van het Nederlands Cyber Collectief is om een front te vormen tegen cybercrime en Nederland onaantrekkelijk te maken voor cybercriminelen. “Cyberrisico’s nemen toe en internet maakt cybercriminelen machtig en gebruikers kwetsbaar. We doen een oproep aan geïnteresseerde organisaties en individuen om zich aan te sluiten en samen één vuist te maken”, vult Zwiers aan.

Diensten
Naast gratis informatie en tips worden er ook betaalde diensten aangeboden. Zwiers: “Zo is er een spoeddienst, de Cyberwacht, die de mkb’er kan bellen bij een hack en een Risico-Vindmachine die inzicht verschaft in het kwetsbaarheidsniveau van het bedrijf.” De basisdiensten worden op dit moment getest bij honderd bedrijven uit het mkb en begin 2017 moet het dienstenpakket landelijk beschikbaar zijn.

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.