Monuta: ‘Geen zzp-constructie voor uitvaartverzorger nieuwe stijl’

Monuta: ‘Geen zzp-constructie voor uitvaartverzorger nieuwe stijl’

De 130 uitvaartverzorgers die Monuta boventallig heeft verklaard en die kunnen solliciteren op de functie ‘uitvaartverzorger nieuwe stijl’ hoeven niet te gaan zzp’en. De nieuwe functie betreft opnieuw een betrekking in loondienst. Dat zegt de uitvaartonderneming vooruitlopend op de uitspraak van een kort geding dat de vakbonden hadden aangespannen tegen Monuta.

Volgens vakbonden CNV en FNV dwingt Monuta uitvaartverzorgers tot een verkapt zzp-schap. Bovendien vinden de bonden dat ze te laat en onvolledig zijn ingelicht over de reorganisatie. Maandag diende hierover een kort geding in Apeldoorn; de uitspraak hiervan is over twee weken.

Monuta wil in een reorganisatie een nieuwe functie creëren, de zogenaamde ‘uitvaartverzorger nieuwe stijl’. Die krijgt meer verantwoordelijkheden, er ligt meer nadruk op eigen ondernemerschap, en er staat een hogere beloning tegenover. Daarom heeft de uitvaartonderneming de 130 huidige uitvaartverzorgers overtallig verklaard. Daar komen 100 uitvaartverzorgers nieuwe stijl voor terug, laat woordvoerder Nora Nowee weten in een persverklaring.

‘Nieuwe vacatures’
Het grootste deel van de 130 overtallig verklaarde medewerkers zal gaan werken in de nieuwe functie van uitvaartverzorger. “Een kleiner deel zal een andere functie binnen Monuta gaan bekleden of gebruik gaan maken van het in 2015 met de bonden overeengekomen sociaal plan dat werking heeft tot 2018”, aldus Nowee. In totaal werken 800 mensen bij Monuta.

“26 uitvaartverzorgers hebben aangegeven niet te willen solliciteren naar de nieuwe functie. Zeer waarschijnlijk zullen er dus zelfs vacatures ontstaan voor de nieuwe functie van uitvaartverzorger. De mensen die onder het sociaal plan komen te vallen worden, met behoud van loon, zes tot negen maanden begeleid, waarbij ‘van werk naar werk’ het uitgangspunt is.”

‘Arbeidsvoorwaarden in strijd cao’
Volgens FNV en CNV zijn de nieuwe arbeidsvoorwaarden voor de uitvaartverzorgers niet in overeenstemming met de cao Uitvaart. De vakbonden noemen het bovendien “onbehoorlijk richting werknemers” hoe de uitvaartonderneming omgaat met de reorganisatie. “Monuta doet op papier alsof de nieuwe functie zodanig gewijzigd is dat een deel van de huidige uitvaartverzorgers niet geschikt zou zijn, terwijl dit niet het geval is. De functies zijn in essentie hetzelfde. Door de dwingende manier waarop MONUTA de sollicitatieprocedure dirigeert, is een deel van de uitvaartverzorgers zeer ontmoedigd”, reageert Peter Bloemendaal van CNV Vakmensen in een persbericht.

 1. Geloooft u het zelf?
  De uitvaartverzorger moet (voor een schijntje) altijd maar beschikbaar zijn, en het management zit met hun riante salarisen en bonussen lekker thuis (of op de golfbaan).

  Reageer
 2. Uitvaartspecialist 12 januari 2017, 17:52

  Dat is dus 13 uur per dag en structureel, dus volledig onwettig.
  En men moet ook hogere winstmarges scoren. Das geen uitvaartbegeleiding met oog voor nabestaanden, maar een commerciële buitendienst met oog voor geld.

  Reageer
 3. 40 Euro meer in de maand, is dat een hogere salariëring?

  Reageer
 4. De uitvaartverzorger nieuwe stijl moet van ’s ochtends 8.30 tot ’s avonds 21.30 beschikbaar zijn en om het weekend beschikbaar zijn.
  Hoezo privéleven? Geen wonder dat er al 26 uitvaartverzorgers zijn die zelf aangegeven hebben niet onder deze omstandigheden aan het werk te willen.
  Mocht het anders zijn… hoor ik het graag.

  Reageer
  • Uitvaartspecialist 12 januari 2017, 17:53

   Dat is dus 13 uur per dag en structureel, dus volledig onwettig.
   En men moet ook hogere winstmarges scoren. Das geen uitvaartbegeleiding met oog voor nabestaanden, maar een commerciële buitendienst met oog voor geld.

   Reageer
  • Beste ‘Uitvaartman’,

   Het klopt dat we onder andere meer flexibiliteit van onze uitvaartverzorgers vragen, evenals een meer ondernemend karakter. Daar staat echter ook meer vrijheid en een hogere salariëring tegenover. De beschikbaarheid wordt onderling in kleine teams geregeld, zodat er toch een goede balans tussen werk en privé is.

   Met vriendelijke groet,

   Nora Nowee
   Woordvoerder Monuta

   Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.