Meer bevoegdheden voor AFM en DNB

Meer bevoegdheden voor AFM en DNB

DNB en AFM krijgen meer mogelijkheden om openbare waarschuwingen te geven, en om over met naam genoemde instellingen resultaten van toezichtsonderzoek bekend te maken en die resultaten te vergelijken. Ook kunnen de toezichthouders sneller hun reactie geven als instellingen zelf informatie over hun overtredingen naar buiten brengen. Daarnaast maakt het wetsvoorstel het mogelijk voor DNB om kerncijfers van banken te publiceren. Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft deze wijzigingen voorgesteld naar aanleiding van de internetconsultatie van de Wet transparant toezicht financiële markten

Het ministerie van Financiën presenteerde gisteren het verslag van de internetconsultatie. Een groot aantal organisaties heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren. Op basis van de reacties is een aantal wijzigingen aangebracht aan het wetsvoorstel.

Verbeteren informatiepositie publiek
Minister Dijsselbloem wil met het wetsvoorstel de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) meer mogelijkheden geven om informatie te verstrekken over het toezicht op individuele financiële instellingen. Transparanter toezicht verbetert de informatiepositie van het publiek en kan zo volgens Dijsselbloem het vertrouwen in de financiële sector en de toezichthouders versterken. “Meer inzicht in prestaties werkt bovendien disciplinerend en zal financiële instellingen stimuleren zo goed mogelijk voor de dag te komen’’, aldus Dijsselbloem.

Het wetsvoorstel is voor advies aan de Raad van State gestuurd.

 1. Jaap Kweetniet 12 januari 2017, 13:34

  Fantastische zaak indien vooral zulks internationaal zou gelden. want anders slaat Dijssel door en is het ook hier benadelen van de Nederlandse uitgangspositie.
  Zolang inferieure postbus-verzekeraartjes met een uitgaand paspoort hier mogen werken en dingen doen, die wij niet mogen maar ook niet wensen en het excuus geldt, dat ze niet ingrijpen omdat ze onder toezicht elders vallen en hier diploma-eisen gelden terwijl vanuit België -om maar wat te noemen- men hier kan werken en de FSMA (aldaar AFM) tijdens een bezoek op de vraag hoe staat het hier met diploma-eisen men met schaamrood op de kaken aangeeft “awel de jongere mensen kiezen hier steeds meer voor studeren”. Wat ze dan studeren daar kwam geen duidelijk antwoord op ondanks herhaalde vraag. Mijn mensen mogen steeds hun diploma’s verversen en de ouderen die zware bedrijfsmatige risico’s onderbrengen hebben er geen zin meer in om te neuzelen over een stupide rechtsbijstand verzekering (dat kun je namelijk nalezen als het nodig is).
  Ik denk dat men zich beter kan richten op bijdrukken van 60 miljard per maand of ondanks “geen cent uitspraken” op toch alsnog afboeken bij de Grieken.
  Diploma’s, Solvency II, verscherpt toezicht; het is allemaal prima, maar in 1 Europa dan wel graag overal de zelfde regels.

  Reageer
 2. Goede zaak! Er zit nog veel kaf onder het koren!

  Reageer
 3. Denk dat de AFM hierom zit te springen. Geen woord konden ze zeggen over de handtekeningenactie van de ABN en met het bloemzaad verhaal hadden ze ook wel wat willen brengen.

  Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.