Kees van Dijkhuizen opvolger van Gerrit Zalm bij ABN Amro

Kees van Dijkhuizen opvolger van Gerrit Zalm bij ABN Amro

ABN Amro benoemt financieel bestuurder Kees van Dijkhuizen tot opvolger van Gerrit Zalm als topman van de bank. Gedoodverfde interne kandidaten zoals Chris Vogelzang worden daarmee gepasseerd. Dijkhuizen lijkt vooral de keuze van de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, de grootaandeelhouder van de bank.

De benoeming van voormalig topambtenaar Van Dijkhuizen moet nu zorgen voor een betere relatie tussen het ministerie en de bank. In het kort: de raad van commissarissen wilde een bankier met internationale ervaring, die dus over de grenzen wil en kan kijken. Het ministerie wilde iemand met een maatschappelijke antenne en aantoonbare ervaring in het leiden van een grote onderneming.

De strijd tussen de twee partijen zorgde voor veel vertraging in het proces. De huidige topman Gerrit Zalm had namelijk zijn terugtreden bekendgemaakt zonder dat er een opvolger in beeld was.

Tussenpaus
Van Dijkhuizen is volgens velen neen tussenpaus. Hij is 60 jaar, heeft geen commerciële bankervaring, maar is wel een echte bestuurder. Hij is nooit eerder eerste man geweest. Als voormalig thesaurier-generaal op het ministerie van Financiën heeft hij wel ervaring met de politiek. Voor ABN Amro was hij sinds 2005 financieel bestuurder en vice-voorzitter bij de Haagse bedrijvenbank NIBC. Hij stapte in 2013 over naar ABN Amro als opvolger van Jan van Rutte.

 1. Dijsselbloem zijn nieuwe baan is ook weer veilig gesteld !

  Reageer
 2. Wat een cultuur-omslag, wat een frisse hoognodige wind. Maandenlange een machtsstrijd wie het zal worden. Ach ze gaan door op de oude voet, bonussen en aandelen of optie-pakket, alleen aan de voorzijde is de verpakking anders, wel zo handig voor het publiek en politiek……
  Geloof, vertrouwen, betrokkenheid, vanuit de burger is nihil, je hebt ze nodig maar dat is ’t ! Verder is deze beste man al, al jaren en jaren iemand in een beschermend cultuur en ivorentoren grijs en op leeftijd geworden….. ach ja…. wat zijn we goed bezig…

  Reageer
 3. politici, ze spelen elkaar de bal toe… En wij vragen ons af waarom er niets veranderd???

  Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.