Independer wil einde aan schimmigheid ziekenhuistarieven

Independer wil einde aan schimmigheid ziekenhuistarieven

De kosten van dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis kunnen maar liefst 30% verschillen, afhankelijk van de zorgverzekeraar van de patiënt. Dat laat Independer weten na onderzoek onder 25 ziekenhuizen.

Stichting Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar rekent voor een enkelvoudige ingreep bij een talgklier op de huid € 261,41 als de patiënt bij CZ verzekerd is. Dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis kost een patiënt die bij een andere zorgverzekeraar zit € 339,72 euro. Een prijsverschil van bijna € 80.

Eigen risico
Patiënten die voor een behandeling aanspraak maken op hun eigen risico, weten nu niet bij welke zorgverzekeraar ze het goedkoopst uit zijn, zegt Independer. “Eerder liet de publicatie van de ziekenhuistarieven door zorgverzekeraar CZ al zien dat de kosten van een behandeling per ziekenhuis enorm kunnen verschillen. Dit onderzoek laat zien dat de schimmigheid van ziekenhuistarieven nog groter is.”

25 ziekenhuizen
Independer heeft 25 ziekenhuizen ondervraagd over de kosten van bepaalde behandelingen van bepaalde verzekeraars. Er zijn vijf verschillende kleine aandoeningen en drie andere verzekeraars in het onderzoek opgenomen. De uitkomsten zijn afgezet tegen de kosten die een patiënt bij CZ zou moeten betalen.

Slecht bereikbaar
De vergelijker noemt het opvallend dat veel ziekenhuizen onvoldoende transparant zijn over hun tarieven. “Het blijkt enorm lastig voor patiënten om tarieven van een toekomstige behandeling te achterhalen. Ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar of hebben deze gegevens niet beschikbaar. Ook zijn er ziekenhuizen die hun tarieven niet willen delen. Tien van de 25 ondervraagde ziekenhuizen waren transparant over de kosten.”

Oproep
Independer roept ziekenhuizen op om de afgesproken tarieven per zorgverzekeraar voor het komende jaar voor 19 november op hun website te publiceren. In ieder geval voor behandelingen tot het maximaal eigen risico van € 885.

 1. Totale non-informatie.
  De volgende stap is offertes vragen bij 10 ambulance diensten wanneer je aan de crash tender hangt.
  Onderzoek de werkelijke shit: Persoonlijk voorbeeld: CZ doet uitermate moeilijk over vergoeding van benodigdheden voor de perfecte bloedsuikermeter, welke club blijft gewoon de accucheck mobile cassettes vergoeden? Zonder gezeik?
  Daar heeft de consument wat aan, niet aan dit gezwam.

 2. Als ik dit soort berichten over Independer lees gaan altijd mijn haren recht overeind staan. Zo’n irritante commerciële club moet (inderdaad) eerst maar eens in eigen huis de eerlijkheid op orde brengen. Stelletje hypocriete geldwolven zijn het.

 3. Het is goed dat iemand dit aankaart. De meeste ziekenhuizen hebben geen flauw benul van de kosten voor de patiënt of maken zich hier in ieder geval niet druk over. De laatste 40 jaar 1x in het ziekenhuis geweest om mijn hand te laten hechten. Vier uur later had ik 3 hechtingen en een rekening van EUR 500. Bij de huisarts (hoorde ik later) was ik direct geholpen voor nog geen EUR 25.

 4. Misschien kan Independer dan direct wat opener zijn over de affiliatevergoedingen die ze ontvangen. Daar vertellen ze halve leugentjes om de echte waarheid onder de pet te kunnen houden. Eerst naar jezelf kijken, dan pas naar een ander wijzen is hier het devies.

 5. Het is geen taak voor Independer, omdat te willen.
  eigenlijk wil iedere ingezetene van Nederland de transparantie.
  De moeder van Independer, Achmea, een van de dictators / machtspositie van de zorgverzekeringen in Nederland, zouden zelf ook meer transparantie kunnen geven. Ziekenfondsverzekering, staats verantwoording, was eigenlijk nog niet zo gek. Budgetten /zorgafspraken die verzekeraars/zorgverlener (ziekenhuis) maken, zorgen ook voor de wachttijden.
  Gewoon 1 groot geldspel, waar de verzekerden de dupe van worden.
  Independer probeert weer in het nieuws te komen, met flauwe ku/ en de pers reageert er op.

Comments are closed.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.