ESRB spreekt zorgen over Nederlandse woningmarkt uit

ESRB spreekt zorgen over Nederlandse woningmarkt uit

De Europese financiële toezichthouder ESRB heeft een waarschuwing uitgedaan over de Nederlandse woningmarkt. Volgens het orgaan uit Frankfurt kleven er risico’s aan de manier waarop hier wordt omgegaan met hypotheken.

De ESRB, voluit European Systemic Risk Board, wijst er onder meer op dat de schulden van huishoudens in Nederland tot de hoogste van Europa behoren. Ook zijn de hypotheken hier relatief hoog, afgezet tegen de waarde van de woningen waarvoor ze zijn afgesloten. Afgelopen jaren heeft de Nederlandse overheid al diverse hervormingen doorgevoerd, maar volgens de ESRB zijn meer maatregelen nodig.

In lijn met DNB
Het betoog van de ESRB is in lijn met dat van De Nederlandsche Bank (DNB). Die hamert er al langer op dat het huidige herstel van de woningverkopen en huizenprijzen moet worden gebruikt om de woningmarkt schokbestendiger te maken. DNB is van mening dat de hypotheekrenteaftrek versneld versoberd moet worden. Ook pleit de Nederlandse toezichthouder voor een verdere verlaging van het maximaal te lenen bedrag in relatie tot de waarde van een huis.

Geen nieuwe inzichten
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt in een reactie dat “de achterliggende analyse van de ESRB geen nieuwe inzichten oplevert.” Hij benadrukt dat de Nederlandse banken hun buffers goed op orde hebben. Daarnaast is er al een flink aantal maatregelen genomen om de risico’s te beperken, zegt Dijsselbloem. “De eigenwoningschuld dient (ten minste) annuïtair te worden afgelost over 30 jaar om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek en het maximale tarief voor de hypotheekrenteaftrek en de maximale LTV-ratio worden stapsgewijs afgebouwd. Daarnaast zijn de leennormen wettelijk verankerd. Met deze maatregelen worden schulden en daaraan gekoppelde risico’s voor huishoudens en banken op evenwichtige wijze beperkt.” Het kabinet zal daarom niet met aanvullende maatregelen komen, aldus de minister.

Ook Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn door de Europese waakhond op de vingers getikt.

  1. Ik vraag mij echt af of zo’n toezichthouder enig benul heeft hoe de Nederlandse hypotheekmarkt in elkaar zit. Er worden gewoon wat ratio’s vergelen en op basis daarvan conclusies getrokken. Wat kost zo’n instituut jaarlijks ?

    Reageer
  2. Grappig. Laten dat nu net de landen zijn waar het allemaal niet zo slecht gaat. (op België na dan) Ben benieuwd wat de dubbele agenda is. Iets met herverdelen en nivelleren heb ik het idee.
    .
    Ten eerste neemt men de inschrijving als uitgangspunt. Er wordt geen rekening gehouden met opgebouwde waardes (spaar/beleggingshypotheken. Tamelijk eenzijdig weer. Kwalijke zaak alleen dat dit soort duurbetaalde hotemetoten dit mogen roepen zonder dat er ook maar 1 iemand is die ze tegenspreekt. Sterker we worden waarschijnlijk al weer voor gemasseerd voor de volgende ingreep.

    Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.