DNB en AFM onderzoeken nog hoe ze efficiënter kunnen werken

DNB en AFM onderzoeken nog hoe ze efficiënter kunnen werken

Zoals bekend moeten AFM en DNB van de minister hun kosten de komende vier jaar met 7% terugdringen. In het Financieele Dagblad laten de toezichthouders weten dat ze nog onderzoeken hoe ze die taakstelling gaan bereiken.

De minister van Financiën liet recent weten dat hij een taakstelling van 1,75% per jaar redelijk acht. De invulling van die taakstelling is aan de toezichthouders, maar de minister verwacht wel dat een versobering van de arbeidsvoorwaarden er onderdeel van uitmaakt, evenals verdere samenwerking tussen de twee toezichthouders.

De twee toezichthouders zeggen tegen het Financieele Dagblad allebei nog te onderzoeken hoe ze gaan komen tot het gewenste resultaat. Een woordvoerder van DNB zegt dat een deel van de besparing bereikt moet worden door ‘betere bedrijfsvoering en efficiëntere inzet van IT en ondersteunende activiteiten’. Ook de AFM kijkt in eerste instantie naar de bedrijfsvoering. Als voorbeeld noemt een woordvoerder de ‘nieuw onderhandelde huurcondities die vanaf 2018 tot lagere lasten leiden’.

Afstoten
Aangezien het takenpakket van DNB vast is omschreven, is het volgens de woordvoerder van DNB niet mogelijk bepaalde toezichtstaken in zijn geheel af te stoten. De AFM zegt evenmin uit te gaan van een inkrimping van het wettelijk takenpakket. De woordvoerder: “Wij werken aan de vernieuwing van ons toezicht, dit biedt wellicht mogelijkheden om tegen lagere kosten tenminste even effectief toezicht te houden.”

Samenwerking
Over de verwachte samenwerking zeggen beide, aldus het FD, dat op aangeven van de minister recent is begonnen met de ‘verkenning van de verdere samenwerking’. Op sommige inhoudelijke dossiers, waaronder innovatie, fintech en pensioenen trekken de twee al samen op.

 1. Ik heb nog wel wat voorstellen. Kom maar langs. De koffie staat klaar.

  Reageer
 2. Ozewald Wanrooij 2 december 2016, 12:49

  Een ideale toezichthouder helpt vanuit mijn perspectief alle stakeholders hun rol te nemen en ziet toe dat deze hierin hun verantwoordelijkheid (kunnen) dragen. Hierin krijgt de consument de vrijheid om zelf te kiezen in welke mate hij/zij de eigen verantwoordelijkheid wil dragen ten aanzien van het gebruikmaken van advies en/of bemiddeling. De verantwoordelijkheid van aanbieders kan zich vervolgens beperken tot diens producten. En de verantwoordelijkheid van bemiddelaars en adviseurs voor de dienstverlening die ze met hun relatie overeenkomen. Op basis hiervan kan een toezichthouder volgens mij veel gerichter en efficiënter de toezichtstaken uitvoeren en blijft er meer tijd over om van waarde te zijn danwel te bezuinigen. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat hierdoor er bij alle stakeholders meer focus ontstaat ten aanzien van de eigen betekenis.

  Reageer
 3. Overheden en efficiënter werken? Dat is vloeken in de kerk!

  Reageer
 4. “De AFM zegt evenmin uit te gaan van een inkrimping van het wettelijk takenpakket.” *
  Prima uitgangspunt. Doe je wettelijk takenpakket en volgens mij is dat toezicht houden op wat de wetgever heeft bepaald.*
  Dan kunnen jullie stoppen met al jullie speeltuintjes, proefballonnetjes, psychologen onderzoekjes, klantenmonitor onzin, deurmat onderzoeken, 8000 reminder brieven dat er diploma’s gewisseld moeten worden, buitenland tripjes etc.
  Daarnaast gewoon simpel wat bezuinigingen op de lonen en arbeidsvoorwaarden en volgens mij hebben we dan al aardig wat miljoenen te pakken. Succes

  Reageer
 5. “Ambtenaren” die zelf gaan onderzoeken hoe ze hun kosten kunnen terugdringen…..
  En wat gaat dat nu weer kosten?

  Reageer
 6. Ik wens de beide partijen succes, alle goeds, wijsheid en voor de samenleving straks; toevoegde waarde, lagere kosten, transparantie, sparringpartner en vooral dienstbaarheid!

  Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.