Dekkingsgraad pensioenfondsen gelijk gebleven

Dekkingsgraad pensioenfondsen gelijk gebleven

Hoewel er gedurende het jaar flinke schommelingen waren, is de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen over 2016 gelijk gebleven. Eind december 2016 stond de dekkingsgraad op 102 %, een stijging van één procentpunt ten opzichte van de maand ervoor. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt.

Vooral de eerste maanden van 2016 waren roerig voor de pensioenfondsen. De dekkingsgraad daalde in februari naar een dieptepunt van 92 %. Dat kwam door dalende rentes en verliezen op aandelen.

Beleidsdekkingsgraad onder wettelijk minimum
De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden en leidend voor kortingen of indexatie, daalde in 2016 wel: van 104 % naar 98 %. Daarmee ligt die onder het wettelijk vereiste minimum van 104,3 %. Aon Hewitt verwacht dat veel fondsen het jaar afsluiten met een reservetekort en dat sommige fondsen zich in een dekkingstekort bevinden. Dat betekent dat zij voor 1 april 2017 een nieuw herstelplan moeten indienen.

“Het heeft er lang naar uitgezien dat veel pensioenfondsen in 2017 moeten korten, maar het laatste kwartaal in 2016 toonde een onverwacht herstel”, zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer van Aon Hewitt. Ondanks het herstel lijkt indexatie volgens Driessen voor de meeste fondsen nu ver weg.

 1. Deze dekkingsgraden begin ik maar te vergelijken met het Hollandse watermanagement:
  – we hebben duinen
  – we hebben dijken
  – we hebben keringen
  En hoe hard het ook stormt, hoe hard men ook roept dat het zeeniveau stijgt, hoe hard we ook CO2 de lucht in blazen, de Noordpool kan smelten…
  Het Nederlandse pensioensysteem zal toch wel stand houden.
  – en als het fout gaat is vast wel een Hansje Brinker die met 1 vinger de boel weet te redden.

  Reageer
  • Stel je de onrust eens voor! Neen, de pensioen-elite waakt over onze verplicht afgedragen centjes, zorgen er wel voor dat het systeem ongrijpbaar/onbegrijpbaar blijft zodat zij hun centjes kunnen blijven vangen. As simple as it is; eigenbelang!

   Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.