Consumentenbond: ‘Nieuwe faillissementswet verzekeraars benadeelt klanten’

Consumentenbond: ‘Nieuwe faillissementswet verzekeraars benadeelt klanten’

De ‘Wet herstel en afwikkeling van verzekeraars’ die in de maak is bij het ministerie van Financiën benadeelt verzekerden. Dit stelt de Consumentenbond, die vindt dat het wetsvoorstel dat verzekeraars helpt bij een dreigend faillissement, in de prullenbak thuishoort. 

Als de wet wordt aangenomen, betalen verzekerden zelf mee aan de redding van hun verzekeraar. Bart Combée, directeur Consumentenbond: “In het wetsvoorstel krijgen verzekeringspolishouders in een noodsituatie dezelfde positie als aandeelhouders. Normale klanten worden opeens investeerders van een verzekeraar.”
Voor de Consumentenbond is die situatie niet alleen onwenselijk maar zorgt het ook voor rechtsongelijkheid tussen klanten van verzekeraars en banken. Bankklanten hebben bij een failliet van een bank de zekerheid van het depositogarantiestelsel van maximaal €100.000 per rekeninghouder. Klanten van verzekeraars hebben die beschermende buffer niet.

Wetsvoorstel maakt bail-in mogelijk
Veel EU-landen discussiëren nog over plannen voor het redden van wankelende verzekeraars. In 2008 moesten de Verenigde Staten en Europese overheden banken en verzekeraars redden van de ondergang (bail-out). In Nederland ging het onder meer om Fortis, Aegon en Nationale-Nederlanden. Overheden verstrekten de noodhulp met belastinggeld.
Door het wetsvoorstel wordt een ‘bail-in’ mogelijk. De financiële instelling wordt dan juist van binnenuit gered. Aandeel- en obligatiehouders worden verplicht aandelen bij te kopen of anders akkoord te gaan met een afwaardering van hun belang, omdat er andere aandeelhouders toetreden.

  1. Zoiets als de bakker die failliet dreigt te gaan en de klanten worden gedwongen om voor die bakker meel elders in te kopen om de bakker in staat te blijven stellen het brood te kunnen bakken dat de klanten van hem mogen kopen.

    Als het verhaal van de Consumentenbond klopt is dit verzet van de Consumentenbond momentum verkrijgt en de Minister volhardt, dan kan de Minister zijn biezen pakken (als zijn partij überhaupt terugkeert na de komende verkiezingen). Ik voorspel een woest opflakkeren van de veenbrand die de woekerpolis-affaire nog steeds is en (voor zover mogelijk) een massaal afkopen van polissen door verzekeringsnemers.
    Dit lijkt op het oproepen van een bank/verzekeraarsrun.

    Reageer
  2. Dit verbaast mij niet! Klanten van verzekeraars zijn alleen goed als ‘ kassa ‘. De woekerpolisaffaire heeft dit keurig laten zien. Triest maar waar!

    Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.