‘Nederlanders sparen meer dan nodig voor hun pensioen’

‘Nederlanders sparen meer dan nodig voor hun pensioen’

Veel Nederlanders sparen meer dan nodig voor hun pensioen. Ze houden daardoor geld over op de oude dag, terwijl ze wellicht geld tekort komen op eerdere momenten waarop ze het beter kunnen gebruiken. Dat blijkt uit de ING Financieel fit Barometer. De ondervraagden denken gemiddeld 68% van hun huidige inkomen te ontvangen als netto pensioeninkomen, maar volgens onderzoek is dit 84% van het huidige inkomen.

Uit het onderzoek van ING blijkt dat Nederlanders denken gemiddeld zo’n 75% van hun huidige netto inkomen nodig te hebben als minimum pensioeninkomen. “Ze vrezen hier niet aan te komen. Een gemiddeld Nederlands huishouden (van 35-65 jarigen) verwacht zo’n 68% van het huidige netto inkomen te zullen ontvangen. Onderzoek toont echter aan dat veel huishoudens meer pensioen zullen ontvangen dan ze verwachten en nodig denken te hebben.” Uit een eerder onderzoek van Netspar blijkt dat het netto inkomen bij pensionering van een doorsnee huishouden zal uitkomen op 84% ten opzichte van het huidige inkomen.

Meer bestedingsruimte
Naast de AOW en het pensioen opgebouwd via de werkgever, hebben veel Nederlanders volgens ING ook andere bronnen waar ze uit kunnen putten na het bereiken van de pensioenleeftijd. “Wanneer spaargeld en een eventuele eigen woning worden meegerekend, kan de helft van de huishoudens na hun pensionering meer besteden dan nu”, zeggen de onderzoekers. “Hoewel de doorsnee Nederlander een goed pensioen zal bereiken, geldt dit niet voor iedereen. Met name alleenstaande, hurende zelfstandigen en eerste generatie allochtonen zijn kwetsbaar.”

Zelf geld opzij zetten
Ongeveer een op de zeven Nederlanders (14%) legt specifiek geld opzij voor het pensioen. ING: “Zij hebben in het afgelopen jaar gemiddeld bijna € 1.900 per persoon opzij gelegd. De vraag is of de mensen die zelf sparen voor hun pensioen ook de mensen zijn die dit het meest nodig hebben.” Binnen huishoudens met een hoog inkomen ligt het aandeel dat in de derde pijler spaart hoger (26%) dan onder de lagere inkomens (4%), concluderen de onderzoekers van ING.

 1. @Geert
  Je stuk is mij uit het hart gegrepen, inderdaad je dacht dat je oude dag voorziening goed geregeld was, heb je al die tijd de directeuren van Aegon zitten spekken en dan praat ik nog niet eens over hun riante bonussen.
  Dat de regering hier nooit heeft ingegrepen is mij een raadsel,wel met het vingertje wijzen en roepen dat je moet sparen voor je oude dag voorziening,
  maar onder tussen gaat de regering met dit soort smerige praktijken akkoord, en laat duizenden burgers met de brokken, ellende en het onrecht zitten.

  Reageer
 2. mooi dat een eigen woning ook meegerekend wordt. Een hoop stenen die niet iedereen te gelde wil maken als je met pensioen gaat. Jarenlang voor gewerkt en hypotheek eindelijk afbetaald en dan direct verkopen? Denk dat dat niet gaat gebeuren. Als het dan toch gebeurd dan wordt het verhuizen naar waarschijnlijk een huurwoning en dan meteen weer geld inleveren. Heb je dan daadwerkelijk meer te besteden? Kromme gedachte volgens mij!!

  Reageer
 3. Het is maar de vraag of mensen meer sparen dan nodig is. Bedrijfspensioenen zijn tegenwoordig voorwaardelijke pensioenen. Blijft de rente nog laag, gaat het ten koste van je opbouw. Ik vang zeker geen 68% van mijn netto inkomen!

  Reageer
 4. Heeft ING de inflatie meegenomen in het onderzoek? 84% van je huidige inkomen is mooi, maar daar koop je wel veel minder boodschappen voor over een aantal jaren. Voor een integraal financieel advies waarbij inflatie wordt meegenomen als risico-element (geen voorspelling) moet de consument natuurlijk bij de financieel adviseur zijn en niet bij de ING.

  Reageer
 5. Tja, heb zo’ n mooie polis van Aegon tbv mijn pensioen maar nu blijkt dat ik met mijn premie-inleg uitstekend zorg voor de pensioenen van de Aegon bobo’ s en ik wordt ‘ verblijd’ met een fooi. U weet wel zo’ n beroemde ping-ping-foetsie polis. Ben onlangs dan ook gekapt met het verder spekken van de al vette winsten van Aegon en ga nu maar zelf sparen. Aegon aanspreken op haar graaigedrag? Helaas, geld voor een advocaat ontbeer ik……..firma ‘ List en Bedrog ‘ is nog een kleintje vergeleken met Aegon.

  Reageer
 6. Zou het? Dan is dit artikeltje over de veiligheid van onze pensioenfondsen ook wel aardig. En de AFM, die de consumenten zo goed beschermt tegen boosaardige verzekeraars en tussenpersonen kijkt ook maar even de andere kant uit.

  http://biz.tpo.nl/2016/10/19/pensioen-is-groot-gevaar/

  Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.