ZN roept Oomen (DSW) tot de orde

ZN roept Oomen (DSW) tot de orde

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft DSW-directeur Chris Oomen gemaand om zich aan te sluiten bij de lijn van de brancheorganisatie. Dat blijkt uit een brief van ZN-voorzitter André Rouvoet die in het bezit is van de Volkskrant.

“Helaas moet het ZN-bestuur constateren dat u zich steeds vaker openlijk distantieert van belangrijke branchestandpunten en zich in de media beschadigend uitlaat over andere zorgverzekeraars”, schrijft Rouvoet aan de DSW-directeur. “Bijvoorbeeld over de spoedeisende zorg, de aanpassing van artikel 13 (de vrije artsenkeuze, red.) en in het recente verleden uw uitingen over onmaatschappelijke hoge winsten bij andere zorgverzekeraars.”

Rouvoet reageerde daarmee op kritiek die Oomen had geleverd op de beperking van de vrije artsenkeuze. De vrije keuze is volgens de DSW-directeur, samen met het betaalbaar houden van de premie, de kern van de zorgverzekeringswet. De houding van ZN doet Oomen denken aan een kartel. “Het is te gek voor woorden dat ze vinden dat ik geen vrijheid van woordkeuze heb”, zegt hij. “Blijkbaar is er een branchestandpunt dat de vrij artsenkeuze beperkt dient te worden en mag je daar geen kritiek op hebben.”

Vrije keuze niet afgeschaft
Oomen was gisteren te gast in Buitenhof om te praten over de situatie. In het praatprogramma vertelde hij dat de vrije artsenkeuze nog helemaal niet afgeschaft is en dat dat op zijn vroegst per 1 januari 2016 zal gaan gebeuren. “Alle zorgverzekeraars hebben contracten met alle ziekenhuizen in Nederland en ook met alle huisartsen”, zegt Oomen in Buitenhof. Het verschil tussen een restitutie- en naturapolis zou volgens Oomen dus niet eens kunnen bestaan.

 1. Toen ik circa 2 weken terug een interview met de heer Oomen op Radio 1 hoorde was ik “blij” verrast door de zeer duidelijke uitspraken die hij deed. Ik heb daarna naar mijn eigen “restitutiepolis” gekeken. De ontwikkeling daarna geeft m.i. nog eens steun aan de woorden van Oomen. Nadat ik vaststelde dat ik tegen een gelijke dekking (incluis tandarts e.d.) bij mijn zorgverzekeraar EUR 120,- kon besparen heb ik contact opgenomen. De reden dat het goedkoper kan komt door de switch van papieren naar digitale polis. Op de vraag of nu ook sprake is van een “natura-” i.p.v. een “restitutiepolis” kwam de reactie dat dit onderscheid al enige jaren niet meer door deze zorgverzekeraar wordt gemaakt. U begrijpt, als eenvoudige consument was ik met stomheid geslagen. Waarom wist ik dat niet eerder en heb ik dan tot op de dag van 31 december aanstaande nog een restitutiepolis? Dat staat immers al jaren op de polissen van deze zorgverzekeraar weergegeven……

 2. Dictator Rouvoet wenst DSW in haar hoedanigheid van de heer Oomen de maat te nemen.
  Hier is gewoon ordinair sprake van kartelvorming van de vier grote zorgverzekeraars alleen nu hoor je de kartel waakhond niet!
  Het laat maar weer eens zien hoe hypocriet zo’n figuur als Rouvoet is en daarbij geldt het gezegde “wiens brood men eet wiens woord men spreekt”.
  Top eindelijk een directeur met ballen die zich terecht afzet tegen de gevestigde orde en die het kaas niet van zijn brood af laat eten.
  Daar moesten we er meer van hebben maar helaas kijken de meeste zorgverzekeraars directies nu snel de andere kant op en lopen alleen maar wat te roepetoeteren.

 3. De solidariteit van Van Oomen van DSW.

  DSW probeert wel een contract met Polen binnen te halen. Dit is de meest winstgevende groep van Nederland. Niet jongeren of andere doelgroepen. Nee, Polen zijn het meest winstgevend. Polen betalen door een speciale eigen risico constructie een extra lage premie. Daarnaast voldoen ze wel aan allerlei (verevenings)criteria (lagere social eceonomische status, laag inkomen etc.). Voor mensen met deze criteria ontvangen verzekeraars, en in dit geval met name DSW, extra veel geld uit de vereveningspot (die door alle Nederlanders gezamenlijk middels de premie wordt gevuld). Normaal gesproken omdat daar ook extra zorg tegenover staat. Maar….Polen consumeren de zorg hoofdzakelijk in het thuisland en niet in Nederland en dat weet De heer Oomen maar al te goed. Hij kent de verveningssystematiek als geen ander, hetgeen hij veelvuldig in interviews laat weten.

  Dus wel premie + vereveningsbijdrage (bijeengebracht door alle andere Nederlanders) ontvangen, maar hele lage kosten die daar tegenover staan. Dat is pas ‘solidariteit’.

  En even voor de beeldvorming. Deze man staat op plek 191 (2013) in de Quote met 140 mln vermogen. En uit een bekend interview: “De heer Oomen hecht niet echt aan luxe maar voor zijn deur staat wel een Maserati, hij verzamelt kunst en is in zijn vrije tijd graag bezig met de restauratie van zijn villa in Spanje”.

  Een man van het volk dus…..

  • Wat voor mij belangrijker is, is wat hij nu betaald krijgt door DSW.
   Vermogen kan hij eerder hebben opgebouwd.

  • @van Dam
   Je vergat nog wat, hij verzamelt ook old timers.
   De beste man kan dus onafhankelijk denken itzt tot de loonslaven, prima toch ?
   Of zult ook wel een loonslaaf zijn.

  • Leo Tol Uwgeldwinkel.nl 1 december 2014, 17:21

   @van Dam. Dat Poolse contract zal toch wel ergens afgesloten worden? Verder heeft Chris Oomen als zelfstandig ondernemer via Optiver zijn vermogen opgebouwd dus wat maakt het uit wat hij met z’n geld doet?
   Liever zo’n man aan het roer dan de Rouvoeten, Hermanssen,van Boxtels of andere Maserati rijders.

  • Volksvertegenwoordiger 1 december 2014, 17:09

   Gelukkig wel. Als je goed werk doet mag je ook goed verdienen. Het is Oomen gegund! Zo zie je maar weer dat als je financieel onafhankelijk bent van het systeem je wel eerlijk voor je mening kan uitkomen. In tegenstelling tot loonslaaf Rouvoet.

 4. Dictator Rouvoet wenst DSW de heer Oomen de maat te nemen god zij dank houdt hij zijn rug recht en stelt terecht vast dat de vrijheid van meningsuiting thans in het geding is.
  Daarnaast vergeet Rouvoet gewoon dat tussen de vier grote zorgverzekeraars sprake is van kartelvorming maar nu hoor je de kartel waakhond niet hypocrieter kun je het niet krijgen.
  Voor Rouvoet geldt wiens brood men eet diens woord men spreekt.

 5. eerlijk duurt het langst-
  gij zult niet liegen-
  de waarheid mag gezegd worden-
  Laat een voormalig politiek leider van de CU zich nu door een stel grote kartelverzekeraars manipuleren. Vrije marktbewerking…de grote verzekeraars
  werken de zorgverlening om zeep in Nederland. Vrije keuze zorgverlening.De restitutiepolis wordt steeds verder (uit) geknepen door de kartelverzekeraars.
  Meneer Oomens ,u zou nog eens een lintje moeten krijgen om toch tegen de kartelverzekeraars op te treden. Als assurantieadviseurs zouden wij het kunnen ondersteunen relaties te attenderen op Stad Holland (=DSW), vrijheid in de keuze en vertrouwen in medici is een goed(koop) geneesmiddel.

 6. Zorgkartel

 7. Toch duidelijk!! We ergeren ons al jaren lang aan het normaal worden van ondemocratische besluiten….. van het normaal vinden steeds meer inkomen af te pikken… het normaal vinden dat ouderen zorg te kort komen…. het normaal vinden de bevolking met droge ogen te belazeren…. hoe lang moet ik nog doorgaan?! Wat een arrogantie te denken dat de bevolking als kleine kinderen behandeld kan worden. Dus toch duidelijk… met z’n allen overstappen naar DSW… ergens moeten we een begin maken de heren en dames politici te tackelen. ALLEMAAL!!!

 8. Aansluiten bij de lijn van de brancheorganisatie? Hallo is dat niet gewoon kartelvorming? Kan er een waakhond wakker worden?

  • Zo bouwt ook Rouvout aan de verdere communismialisering (die trek ik ter plekke uit de hoge hoed). Allemaal netjes binnen de lijntjes lopen en anders volgen er sancties!!!

 9. Chris Oomen is een man naar mijn hart. Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht dat, ja echt waar, ook gerespecteerd dient te worden door mijnheer Rouvoet van ZN. Juist hij zou beter moeten weten en moeten openstaan voor voor de m.i terechte kritische noten van Chris Oomen.

 10. Volksvertegenwoordiger 1 december 2014, 12:13

  Oomen heeft groot gelijk, maar er wordt gepoogd hem te muilkorven. Zo gaat dat in de verzekeringsbranche. In het woekerpolisdossier gebeurt exact hetzelfde al jaren lang. Zorgverzekeraars Nederland is net als het Verbond van Verzekeraars een gevaar voor de consument. Dit zijn verkapte kartels die alles wat hun niet goed uitkomt onder de pet houden. Dit gecombineerd met een sterke lobby in den Haag en je hebt een hele grote gevaarlijke machtsfactor. Politicy zijn hier gewoon niet tegen bestand. Sterker nog, wie staat aan het hoofd van ZN? Juist een ex-politicy. Wie zit er bij Menzis in een topfunctie? Juist alweer een ex-politicy. En zo gaat dat maar door…….

 11. Als ik de diverse sociale media bekijk gaat DSW aardig groeien komend jaar, Oomen krijgt van alle kanten gelijk.
  Rouvoet en van Boxtel denken als politici met hun schimmige werkwijze de boel te kunnen manipuleren, dit zegt alles over politici.
  En de complimenten voor Oomen !

  • Heel facebook en Twitter staat vol met Chris Oomen / DSW. Wel apart om te zien dat mensen bij hele grote clubs zitten, waarbij ze de meest vreemde afwegingen maken. Nu stappen er hele hordes over (zeggen ze…) op basis van de sympathie voor een directeur van een zorgverzekeraar. Voor de volledigheid: Mijn sympathie heeft hij ook en met DSW is niks mis. Maar het blijft een vreemd criterium voor de keuze van je zorgverzekering. Ik blijf lekker bij Stad Holland. Ik adviseer mijn klanten Stad Holland en geef desgewenst aan dat DSW daar weer achter zit. Maar bij een zorgverzekering van Stad Holland krijg je mij er gratis bij (waarbij de klant zelf afweegt of dat een voor- danwel nadeel is…).

 12. Ga toch wel serieus overwegen om DSW klant te worden. Naar mijn idee ziet hij het wel goed.

 13. Huh…vrije artsenkeuze afschaffen in een zorgverzekering?
  Terwijl Rechtbijstandverzekeringen recent vrije advocatenkeuze opgelegd hebben gekregen?

   • Leo, geen idee of ik de mening van advocaat Spong deel…
    want ik vind het nog steeds van de zotte dat het Europese Hof zich bemoeit met het productaanbod van vrijwillige verzekeringen, waar de rechtsbijstandverzekeringen onder vallen.
    Een basis-zorgverzekering is echter een door de overheid aan de Nederlandse burger verplicht af te nemen verzekeringen…
    Lijkt mij dat de zorgverzekeraars die uitvoering geven aan die verplichte ziektekostenverzekering dan zeker de aanwijzingen van het Europese Hof in acht zouden moeten nemen… (t Is dat artsen kennelijk nog betaalde arbeid genoeg hebben dan wel de zorgverzekeraars tot vriend willen houden…)

  • Nou… vrije advocaatkeuze? Dat lijkt nog het meest op een onechte restitutiepolis.

Comments are closed.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.