Regen zorgt voor hogere premies

Regen zorgt voor hogere premies

Het is logisch. Het regent hard en veel, er is schade en dat zorgt uiteindelijk voor hogere verzekeringspremies. Als gemeenten niets doen om schade door extreme regenbuien terug te dringen, gaat de opstalverzekering in de toekomst stijgen met tientallen euro’s per jaar, schrijft het AD vandaag.

Volgens het AD verwachten verzekeraars dat de uitkeringen voor schade aan woningen tot 2050 flink gaan stijgen, tot mogelijk een plus van 25%. Verzekeraars bevestigen tegenover het AD dat de premie voor de opstalverzekering daardoor ook zal gaan stijgen.

Het Verbond van Verzekeraars dringt er al langere tijd bij de overheid op aan om maatregelen te nemen: meer groen, bredere rioolbuizen en andere ingrepen kunnen het overvloedige water laten wegspoelen.

Premiedifferentiatie
In het AD wordt gespeculeerd over premiedifferentiatie. Wie in een gemeente woont die veel doet om schade te voorkomen, betaalt dan minder premie. Hoe groter de kans op schade in een regio, hoe hoger de premie.

Brug te ver
Dat de premies zullen stijgen, weerspreken de verzekeraars niet. Maar onderscheid in premies is een brug te ver, stelt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars in het AD. “Er zijn te weinig data over wat de risicogebieden zijn. Er zijn rode vlekken bekend, maar dat komt omdat die gemeenten te weinig doen om te zorgen dat het water daar weg kan. Het zou niet fair zijn particulieren daarvoor te laten betalen.”

 1. Premie per Postcode/Gemeente komt nu ook al voor bij Weer-Verzekeringen
  (zie bijv. Vereinigte Hagel)
  Indien een gemeente te weinig doet, kunnen we als ondernemers en burgers iedere 4 jaar onze mening kenbaar maken middels de plaatselijke verkiezingen.
  Kortom door maatwerk in premie leggen we de vinger op de zere plek en komt iedereen in beweging.
  Allen veel wijsheid, groet Ton

 2. Gemeenten die er te weinig of niets aan doen, de premie verhoging laten betalen!?
  Je betaald namelijk overal voor, o.a dijkbelasting dus als burger mag je eisen dat zij daar iets voor terugleveren.

 3. Volksvertegenwoordiger 19 augustus 2014, 09:41

  En waarom zou dat niet fair zijn? Het lijkt me dat in die gemeentes de huizenprijzen ook lager zijn doordat er regelmatig wateroverlast is?

Comments are closed.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.