Mogen we weer gewoon de witte boze verzekeringsman zijn?

Mogen we weer gewoon de witte boze verzekeringsman zijn?

Weg is de politiek- en maatschappelijk wenselijke correctheid! De verzekeringstopmannen mogen eindelijk weer helemaal zichzelf zijn. Mogen hun topsalaris weer het allerbelangrijkste in hun leven vinden, mogen weer de grootste en meest vervuilende leaseauto rijden, mogen weer laten zien dat ze eigenlijk lak hebben aan inspraak en ondernemingsraden.

Heerlijke tijden breken aan. Het Trumpisme zal de verzekeringstopmannen weer de statuur en het gezag geven waar ze recht op hebben. Sinds de jaren ‘90 moest er opeens maatschappelijk verantwoord worden gehandeld. De topmannen moesten leren hoe ze een bescheiden leider konden zijn, hoe ze een breed en natuurlijk draagvlak voor hun beslissingen konden verkrijgen.

Tesla
Het dienende leiderschap deed haar intrede. Sinds de jaren ’90 zijn er grote stappen gezet op weg naar meer gedeelde verantwoordelijkheid, naar meer diversiteit aan de top, naar meer maatschappelijke correctheid en naar lagere bonussen. Die topmannen waren daar nu net een beetje aan gewend geraakt. Deden oprecht hun best om zich die dogma’s van begin deze eeuw eigen te maken en gingen daar ook steeds meer intrinsiek gemotiveerd naar handelen. We zagen topmannen rondrijden in een elektrische Tesla, we zagen topmannen hun homoseksuele medewerkers vol trots publiekelijk omarmen, we zagen topmannen die vrouwen voorrang gaven bij benoemingen, we zagen topmannen hun beleggingsbeleid qua wapenindustrie en milieu kritisch bijsturen. En het was ze menens!

Mannenvrienden
Het leek allemaal de goede kant op te gaan. Totdat ene Donald Trump hen toonde dat het allemaal onzinnige en achterhaalde dogma’s waren. Dat ongenuanceerd hard leiderschap weer mag en zelfs breed wordt gewaardeerd en toegejuicht: ben helder en dictatoriaal! Zeg gewoon bot wat je wilt! Zet mannenvrienden op je beste posities! Maak vooral winst voor jezelf. Toon opzichtig je succes! Heb totaal lak aan milieu, diversiteit, minderheden en vrouwen. “And everything will be great again!” Dat klinkt veelbelovend voor die topmannen.

De gewone klant
Maar neen, zo makkelijk is dat nieuwe Trumpisme niet. Ook nu zijn de nieuwe dogma’s ronduit verwarrend en lijken zelfs tegengesteld. Want niet het establishment maar de gewone klant krijgt de volledige macht. En nu echt! Zijn of haar ongefundeerde emotie wordt identiek aan de bewijsbare feiten. De waarheid van de verzekeraar is totaal irrelevant geworden. Hoezo zijn er afspraken? Hoezo zijn er regels? Hoezo een afwijzing? De krachtige beweging van de gewone, teleurgestelde klant is de nieuwe bepalende kracht. En die klant krijgt in het Trumpisme altijd gelijk.

Verleidingen weerstaan
Hoe overbruggen we die verschillende dogma’s? De tegenstelling tussen het nieuwe onbescheiden leiderschap en de groeiende macht van de verzekeringsklant? In Trump-land geloven ruim 60 miljoen gewone mensen dat hij die brug wel kan slaan. Dat iemand die ongegeneerd zijn eigen rijkdom en zijn eigen ‘waarheid’ verkiest boven de waarheid van het gewone volk, tóch dat volk goed kan dienen. De VS zullen van een koude kermis thuiskomen. Maar we leven hier in Nederland, niet in sprookjesland. Laten we daarom de oude en bewezen dogma’s koesteren en bewaken. Laten we dienend en bescheiden leiderschap behouden. Laten we diversiteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid omarmen. Laten we de verleidingen van het Trumpisme weerstaan. Ook en vooral op de hoogste etages van de verzekeringskantoren.

 1. Jan Driessen begrijpt werkelijk niets van Trump en waar hij voor staat.
  Kan zo bij DWDD en Pauw aan tafel aanschuiven.

  Reageer
 2. Beste jan, ben je werkelijk zo naïef dat bedenkt dat er wat veranderd was? Het geld golft nog steeds van de trappen. We ontslaan medewerkers alsof het niets is, maar aan de top blijven dezelfde sufferds zitten met een dikke bonus en vriendjes om zich heen. Kijk naar je oude “huis” wat is daar veranderd dan? Helemaal niets, nog steeds dezelfde “stropdassen” aan de macht. Hoeveel vrouwen zitten er nu inde Raad van bestuur, directie nederland of andere directies? Op 1 hand te tellen denk ik. Daar kan je Trump echt niet de schuld van geven. Niets veranderd……

  Reageer
 3. Trump is niet zo gek als hij zich voor doet. Let maar op wat er de komende jaren gaat gebeuren. Straks blazen we de loftrompet over deze man.
  Daarbij bestaat de financiele branche uit volgers die ja en amen zeggen op
  alles. Een ding is zeker : klanten hebben en krijgen in ieder geval wel de macht.
  Als ze een tussenpersoon aan de schandpaal kunnen nagelen zullen ze dat zeker niet nalaten . Dit alles omdat ze nu rechtstreeks aan hun portemonnee
  zitten en eigenlijk niet willen betalen voor advies.
  En topmannen bij verzekeraars zijn nog nooit bescheiden leiders geweest.
  Ze vullen hun zakken en bij disfunctioneren krijgen ze nog een bonus die normale burgers in hun hele leven nooit bij elkaar verdiend krijgen.

  Reageer
 4. Het kan verkeren.
  Ik heb vrindje Driessen in de commentaren wel eens verdedigd, als hij weer werd aangevallen op zijn Aegon verleden. Ik vind dat je vooruit moet kijken en het verleden moet laten rusten.
  .
  Vrindje Driessen kijkt dan meteen heel ver vooruit, als hij stelt, dat Nederlandse ondernemers in het verzekeringsvak zich gulzig gaan verrijken, omdat……Mijnheer Trump president van de USA ..gaat.. worden.
  Zullen we niet beter eerst een paar jaar wachten om te zien hoe dit alles gaat uitpakken? In de “oude” media is voldoende onheil over Trump geuit. Maar die oude media bleken toch ook weer niet al te fris te zijn.
  .
  En bovendien: Zo lang wij in Nederland toestaan dat een Graaike de Vries, slechts bij een beroepsmatig wereldverbeteraar wil werken als zij boven de normering voor haar functie betaald krijgt.
  Dan zou ik zeggen: Vrindje Driessen, wilt u dat eerst even oplossen? Dan krijgen we hier misschien een begin van rechtvaardigheid, nog voordat Trump 8.000 km verderop president wordt.

  Reageer

Reageer

 
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.