Menzis: ‘Solidariteit in zorg in gevaar’

Menzis: ‘Solidariteit in zorg in gevaar’

De solidariteitsgedachte bij zorgverzekeringen, het principe dat gezonde mensen meebetalen aan de zorg voor zieken, is in gevaar. Dat stelt Ruben Wenselaar, financieel bestuurder van zorgverzekeraar Menzis, vandaag in het FD.

Wenselaar zegt in het FD dat veel zorgverzekeraars niet iedereen accepteren voor de aanvullende verzekering. Volgens hem accepteert Menzis wel iedereen zonder beperking, ook mensen van wie vaststaat dat ze veel zorg gebruiken.

Als gevolg van dat beleid maakte Menzis vorig jaar € 3 mln verlies op de aanvullende verzekering, zo blijkt uit cijfers die de verzekeraar gisteren publiceerde. Het is voor het eerst sinds 2006 dat Menzis geld verliest op de aanvullende verzekering.

Barrières
Andere verzekeraars werpen volgens de Menzis-bestuurder steeds meer barrières op, bijvoorbeeld in de vorm van hogere tarieven voor ouderen of door medische selectie toe te passen.

“Wij vinden principieel dat de aanvullende verzekeringen net zo toegankelijk moeten zijn als de basisverzekering.Zo blijft de zorg betaalbaar voor iedereen”, aldus Wenselaar.

Hij constateert dat andere verzekeraars daar anders naar kijken.

Speciale aanbiedingen
Menzis zegt zijn open beleid niet vol te kunnen houden wanneer andere verzekeraars gezonde klanten blijven lokken met speciale aanbiedingen.

Risicoselectie in de aanvullende verzekeringen is niet verboden en in beginsel ook niet ongewenst, zegt toezichthouder NZa. De aanvullende pakketten zijn in potentie een middel voor de verzekeraars om ook aan risicoselectie te doen voor de basisverzekering. Dat risico lijkt volgens de NZa nu nog beperkt. Er zijn nog ‘ruim voldoende’ verzekeringen waar geen toelatingseisen voor gelden, aldus de NZa

NZa: verzekeraars zoeken grenzen op
En het is nog steeds mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten zonder verplicht ook de basisverzekering af te nemen.

De NZa ziet wel dat zorgverzekeraars in de basisverzekering, die juist voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn, steeds vaker de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Sommige verzekeraars, de toezichthouder noemt geen namen, richten zich op specifieke doelgroepen en werpen drempels op voor personen die niet tot die doelgroepen behoren.

 1. Bernardo A. 5 mei 2014, 10:36

  Een onbeschoten rieten dak

 2. Bernardo A. 5 mei 2014, 10:34

  Houten woning met en onbeschoten rieten dak.

 3. M.G. Koster 2 mei 2014, 16:24

  Ik ben het eens met de reactie van ‘Hansje’ al zie ik die reactie hier niet staan.
  De houding van Menzis inzake solidariteit vind ik een goede. Zonder solidariteit geen (aanvullende) zorgverzekering. Bedenk wel: oudere mensen zijn heel lang jong en meestal gezond geweest en hebben al die tijd gezorgd dat de verzekering kon bestaan.
  Overigens: bereken eens degelijk of een aanvullende verzekering wel loont.

  • Bernardo A. 5 mei 2014, 10:34

   Die oudere mensen hebben dan ook uitgebreid de kans gehad om zich tegen een redelijke premie aanvullend te verzekeren. En dan nog. Een knaap van 19 betaalt ook meer premie aan zijn autoverzekering dan een man van 40. Ook bij een gelijk aantal schadevrije jaren. Vinden we logisch.
   Een houten woning met een onbeschoten vraagt een hogere premie voor een brandverzekering dan een stenen huis met dakpannen. Dat gejammer werkt altijd erg selectief.

   • Beste Bernardo,

    dat mensen zch tegen een redelijke premie kunnen verzekeren klopt. Ook bij Menzis was dit het geval. Als je je goed had verzekerd, in pakket 4 bij Menzis, dan wordt deze gewoon opgeheven en kom je in pakket 3, met daarin een verlaging van de dekking tov het jaar ervoor in pakkket 3. Minder premie inkomsten voor Menzis. Verder blijkt dan dat in pakket 2 met FNV collectief je toch de uitgebreide dekking hebt, maar met een veel lagere premie. Meneer Wenselaar hoe rijmt dat met uw verhaal hierboven.

 4. Bernardo A. 2 mei 2014, 13:59

  Met onze huidige verzorgingsstaat en alle afdrachten die de burgers daaraan bijdragen -voornamelijk in belastingen en premies- gaat inmiddels meer dan 50% van het inkomen van de burger op aan solidariteit. Het is onderhand wel een keer terug.

  Overigens, zit het voormalige Geové niet in Menzis? Geove introduceerde aan het einde van de jaren ’90 een geweldige zorgpolis. Geen selectie aan de poort. Uitgebreide pakketten en Geové was in 2001 bijna failliet.

  Misschien had vrindje Wenselaar dat stukje nog even moeten doornemen voordat hij deze natte scheet lanceerde.

 5. solidariteit is niet in gevaar. daar hebben we de basisverzekering voor. aanvullende verzekering is net als een allriskverzekering op de auto, ouderen en jongeren betalen meer, omdat ze meer schades rijden. Een SVI is eigenlijk ook een stukje ‘zorg’, dus ik vind dit zeker te vergelijken. Een verzekering moet een bepaald risico afdekken, niet de beste dekking waarvan je weet dat je bijna alles gaat gebruiken het komende jaar

 6. janverzekeringsman 2 mei 2014, 09:24

  Krokodillentranen aangezien Menzis voor het eerst sinds 2006 verlies maakt op de aanvullende verzekering. @Wenselaar: je bent verzekeraar, geen winkelier. Daar hoort bij dat er soms meer uit gaat dan er binnen komt…

Comments are closed.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.